Mücadeleyi Haberal

Ergenekon'dan tahliye olan Prof. Dr. Haberal, eski yasadan yararlandı. 'Darbeye eksik teşebbüs indirimi' aldı. Serbest kalır kalmaz Başkent Üniversitesi'ne gitti. 'Esas mücadale yeni başlıyor' dedi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 07 Ağustos 2013 Güncelleme 07 Ağustos 2013, 01:50
Mücadeleyi Haberal

İÇİNDEKİLER

Ergenekon davasında 66'sı tutuklu 275 sanığa ceza yağdı. 17 Nisan 2009'dan beri tutuklu bulunan CHP Zonguldak Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Haberal ise gülen taraf oldu! 4 yıl 3 ay 18 gün tutuklu kalan Haberal'a, 2004'ten önceki eski TCK'da yer alan "darbeye eksik teşebbüs" indirimi uygulandı. Sanığa ağırlaştırılmış müebbet veren mahkeme, eylemin "eksik teşebbüste" kaldığını belirterek, cezayı 12 yıl 6 aya indirdi. Haberal tutukluluk süresi dikkate alınarak 17 kişiyle birlikte önceki gün tahliye edildi.

'GÜCÜMÜ KAYBETMEDİM'
"Toprağı özledim" diyen Prof. Dr. Haberal, ilk iş olarak Başkent Üniversitesi'ne gitti. Burada çiçeklerle karşılanan Haberal, vatandaşlarla kucaklaştı. Hukuk Fakültesi öğrencileri için yapılan duruşma salonunu gezen Haberal, "Yeniden organ nakli için hazır hissediyor musunuz?" sorusuna, "Kusura bakmayın, ben gücümü kaybetmedim ki" karşılığını verdi.

AKLIM HALA SİLİVRİ'DE...
Haberal'ın ilk ziyaretçisi ise CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran oldu. İkili, üniversitede bir araya geldi. Haberal'ın açıklamaları ise güne damga vurdu: "Aklım hala Silivri'de. Orada masum insanlar var. 3-4 yıldır orada yatıyorlar. Ergenekon diye bir örgüt yok. Gerçekleri halka anlatmamız gerekiyor. Üstlendiğim birçok siyasi sorumluğun üzerine artık bunu da görev edindim. Gerçekleri herkese anlatacağım. Bu kabusun bitmesi için çalışacağım. Esas mücadele yeni başlıyor.

ÖZGÜRLÜĞÜN KEYFİNİ ÇIKARTTI
Gazeteciler, tahliye edilen Prof. Dr. Mehmet Haberal'a "geceyi evde geçirmenin nasıl bir duygu olduğunu" sordu. Haberal'ın cevabı ise "Ben Hemşin yaylalarından geldiğim için tabiatı çok özledim. Gece hiç uyumadım. Hep ağaçlar arasında, yeşillik içinde keyifle dolaştım. Özgür olmanın keyfini yaşıyorum" oldu.

TAHLİYE SONRASI İLK GÖRÜŞME
CHP'li Haberal, dün akşam CHP lideri Kılıçdaroğlu'nu ziyaret etti. Yaklaşık 1.5 saat süren görüşmenin ardından çıkışta konuşan Haberal, "Vekilliğe aday gösterildiğim zaman kendileriyle görüşememiştim. Bu bir nezaket ziyaretiydi" dedi.

ESKİ YASA KURTARDI
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 503 sayfalık kararında sanıklara hangi suçlardan ne kadar ceza verildiğini tek tek belirtti. Mehmet Haberal'ın 2002-2003 yıllarında Bülent Ecevit hükümetine yönelik darbe teşebbüsünden yargılandığına dikkat çeken mahkeme, o tarihte yürürlülükte olan yasayı uyguladı. Eski TCK'daki "darbeye eksik teşebbüs" suçundan Haberal'ın cezası 15 yıla, "iyi halden" de 12.5 yıla indirildi. Eski TCK indiriminden Mustafa Balbay ve 9 sanık daha yararlandı.

YEMİN EKİM'DE
Tahliye sonrası, CHP'den Zonguldak milletvekili olan Mehmet Haberal'ın ne zaman yemin edeceği merak konusu oldu. CHP'den konuyla ilgili bir açıklama geldi. Açıklamada, Haberal için tatilde olan TBMM'nin olağanüstü toplantıya çağırılmayacağı bildirildi. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu da, CHP Zonguldak Milletvekili Haberal'ın yemin etmesiyle ilgili olağanüstü bir durum olmadığını, Ekim ayında parlamento açıldığında yemin görevini yerine getireceğini açıkladı.

* * *
TARİHİ HESAPLAŞMA
Ergenekon davasında çıkan hapis kararlarının tartışmaları devam ediyor. Hükümet cephesi kararları olumlu bulurken CHP temsilcileri mahkemeyi eleştirdi. MHP ise temkinli davranmayı tercih etti.

DÖNÜM NOKTASI
Başbakan Başdanışmanı Yalçın Akdoğan: Ergenekon davası, Cumhuriyet tarihinin en büyük hukuki hesaplaşmasının adıdır. Bu dava 27 Mayıs'tan, 12 Mart'tan, 12 Eylül'den, 28 Şubat'tan, 27 Nisan'dan süzülüp gelen bir müdahale ruhundan hesap sorulmasıdır. Ergenekon davası Türk demokrasisinin geleceği açısından önemli bir dönüm noktasıdır. Ergenekon davasıyla sadece illegal bir girişimden hesap sorulmuyor aynı zamanda devlet içine çöreklenen vesayetçi anlayış tasfiye ediliyor. Darbe teşebbüsü iddialarının yargı konusu olması ve cezalandırılması tarihi bir olaydır ve Türkiye bunu başarmıştır.

DEMOKRASİ VE HUKUK SINAVI
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ:
Türkiye, demokrasi ve hukuk adına önemli bir sınavdan geçti. Mahkeme kararının sağlıklı değerlendirmesi ancak gerekçeli karardan sonra yapılabilir. Hiçbir mahkeme, delilsiz, ispatsız ezbere karar vermez. Mahkeme; ancak anayasaya, kanuna, dosyadaki delillere ve vicdani kanaatine göre karar verir. Kararın gerekçesini görmeden kararı gayri meşru ilan etmek; CHP'nin siciline uygun bir taraftarlık.

DÜNYAYA AÇIK BİR MESAJ VERDİK
Başbakan Başdanışmanı İbrahim Kalın:
Mısır'da darbe yapıldığı bir dönemde Türkiye'de darbe girişiminin yargılanması batıdan doğuya kadar bütün dünyaya verilen bir demokrasi mesajıdır.

GİZLİ TANIKLAR HUKUK DIŞI
CHP Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum:
5 yılı aşkın süredir devam eden davada, hukuka uygun olmayan pek çok nokta var. İlker Başbuğ'a yapılan terör örgütü yöneticisi suçlaması, Şemdin Sakık'ın gizli tanıklığıyla yapıldı. Bu Obama'nın suçlandığı bir davada El Kaide örgütü yöneticisinin tanıklık yapmasına benziyor. Gizli tanık konusu da hukuka aykırı.

12 EYLÜL GİBİ ELEŞTİRMELİYİZ
CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba
: Siyasi bir davaydı, sonucu da hukuki değil siyasi oldu. AKP'nin de bu mahkemeleri meşru görmediğini biliyoruz. 12 Eylül'ü nasıl tartışıyorsak, eleştiriyorsak bu kararlar da önümüzdeki dönemde çok tartışılacak ve eleştirilecek.

KAMU VİCDANI YARALANIYOR
MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır:
Kararın gerekçesini görmemiz gerekiyor. Ama sonuç itibariyle bu kararlar kamu vicdanını yaralamış, adalet duygusunu zayıflatmıştır. Bölücüler sokakta gezerken, bölücülerle mücadele eden TSK mensuplarını, 'cumhuriyeti yıkmakla' suçlamak, akla, izana bana göre hukuka da aykırıdır.

ASKERİ VESAYETİ KALDIRMAZ
BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan:
Hükümete yönelik eylemden yargılama yapıldı. 12 Eylül darbe yasaları yerinde duruyor. Sadece Ergenekon davasındaki cezalarla askeri vesayet kalkmaz. Yasalar, anayasa değişmeli. Özel yetkili mahkemeler kamu vicdanında destek görmemiştir.

* * *
TSK'DAN İKİ VURGU
Genelkurmay Başkanlığı, Ergenekon davasının sonucuyla ilgili "hukukun üstünlüğüne saygılıyız" değerlendirmesinde bulundu. Temyiz sürecinin devam ettiğini vurgulayan TSK, "Hukukun üstünlüğüne saygının gereği olarak, adil yargılanma ilkesi çerçevesinde, söz konusu yargılamanın hakkaniyete uygun, kesin bir hükümle neticeleneceğine inanıyoruz" dedi.

* * *
SOSYAL MEDYA İKİYE BÖLÜNDÜ
Ergenekon davasında dün verilen kararların ardından sosyal medya kullanıcıları da ikiye ayrıldı. Kararları yanlış bulan bir grup yargı bağımsızlığına sitem ederek #mahkemekararlarinitanimiyoruz etiketiyle Twitter'de en çok konuşulan konular arasına girmeyi başardı. Saatler sonra ise bu kez kararları destekleyen kullanıcılar yargıya saygı gösterilmesi gerektiğini belirterek #sevesevekararlarıtaniyacaksiniz diye yeni bir etiket açtı ve bunu ülke gündemine taşıdı.

EVREN DE CEZA ALSIN
Dün sosyal medyada günün bir diğer tartışması ise Kenan Evren oldu. 12 Eylül 1980 darbesini gerçekleştiren eski Cumhurbaşkanı Evren için sosyal medya kullanıcıları "Darbeye teşebbüs edenler ömür boyu hapis yatarken, darbeyi yapanlar nasıl olur da ceza almaz" diyerek durumu protesto etti.

* * *
DIŞ BASINDA ERGENEKON
Ergenekon davasında dün açıklanan kararlar, uluslararası basının da gündemindeydi. Dış basında kararların hükümetle laik kesimi karşı karşıya getirdiği görüşü öne çıkarıldı.

Financial Times (İngiltere): Ergenekon kararları Kürtler tarafından memnuniyetle karşılandı. Ergenekon'un yapısı çok karışık. Bütün bunlar paranoyak komplo teorileri gibi duruyor. Ama ülkenin son elli yıllık geçmişinde dört darbe bulunuyor.

The Times (İngiltere): Erdoğan'ın düşmanları cezalandırıldı. İslamî eğilimli Türk hükümetinin ülkenin laik tabakasını tasfiye etme girişimi olarak görülen davada onlarca siyasetçi, emekli asker ve gazeteci hapis cezası aldı.

Independent (İngiltere): Eski ordu komutanına ömür boyu hapis. 2008'de başlayan dava, gücünü ordudan alan laik yapılanmayla İslamî eğilimli AKP mücadelesinde dönüm noktası oldu.

Guardian (İngiltere): Mahkemenin verdiği ağır cezalar Türkiye'de öfkeli bir ayrışmayı alevlendirdi. Sonuç olarak verilen ağır cezalar, hükümetin orduyla ödeştiği izlenimi veriyor.

New York Times (ABD): Mahkeme kararları Gezi olaylarının hemen arkasından geldi. Davaya ilişkin algı ise zaman içinde değişecektir.

Washington Post (ABD): Türk mahkemesi ülkenin eski genelkurmay başkanını müebbet hapse mahkum etti. 5 yıldır süren dava AK Parti ile laik elit arasında bir gerginlik unsuru haline gelmişti.

BBC (İngiltere): Ergenekon: Türkiye'yi değiştiren dava! Dava neredeyse yarım yüzyıllık askeri hakimiyete son verdi ve sivil hükümetin iktidarının tekelleşmesini artırabilecek koşulları yarattı.

Der Spiegel (Almanya): Mahkeme kararları ülkedeki bölünmüşlüğü ortaya çıkardı. Ordunun yakın tarihte üç kez darbe yaptığı ülkede mahkeme kararları, Erdoğan'ın orduyu engellemesi anlamına geliyor.

France 24 (Fransa): Eski genelkurmay başkanına müebbet hapis cezası! Dava, Erdoğan'ın laik ve askeri karşıtlarıyla restleşmesinde önemli bir test oldu.

Haaretz (İsrail): Dava sürecini eleştirenler kararların, ülkede uzun yıllar hüküm süren laik yapılanmayı bastırmak amacıyla uydurulduğunu ileri sürüyor.

RT (Rusya): Yazarlar, ordu ve siyasi liderler için çetin kararlar!

El Cezire (Katar): Muhaliflere göre dava, muhalif sesleri kısmak amacıyla düzenlendi. Hükümet yanlılarıysa orduyu kenara aldığı için kararları demokrasi adına bir zafer olarak görüyor.


Evrin GÜVENDİK - Fatih ULAŞ