Hatırla sevgili

Nazmiye Hanım, Alzheimer nedeniyle can verdi. Geride kalan baba bir aşkın hikayesiydi. Süleyman Demirel, eşini her gün hastanede ziyaret etti. Unuttuğu anları geri getirmek için hayat arkadaşına şöyle seslendi: DİNLE NAZMİYE...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 29 Mayıs 2013 Güncelleme 29 Mayıs 2013, 03:03
Hatırla sevgili

İÇİNDEKİLER

Türk siyasi tarihi, bir devrini kaybetti. 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in 65 yıllık hayat arkadaşı Nazmiye Demirel, tedavi gördüğü hastanede can verdi. Geride kalan ise baba gibi bir öyküydü... 86 yaşındaki Nazmiye Hanım, 2005 yılında Alzheimer hastalığına yakalandı. Yani first lady, yaşlılıkla ortaya çıkan ve yavaş yavaş unutkanlığa yol açan bir hastalığın pençesindeydi. Yıllar geçtikçe Nazmiye Hanım'ın durumu kötüleşti.

KUR'AN-I KERİM OKUDU...
Nazmiye Hanım'ın kalp, böbrek ve akciğer ile ilgili de rahatsızlıkları ortaya çıktı. Bu nedenle Demirel, eşini 2010'da Başkent Üniversitesi Hastanesi'ne yatırdı. Ancak hayat arkadaşını hiç yalnız bırakmadı. 65 yıllık eşini, 3.5 yıl boyunca her gün hastanede ziyaret etti. Demirel, eşinin kendisini bile tanımadığı günlerle karşı karşıya kaldı ama yılmadı. Yaşadıkları, mutlu günleri, anılarını anlatarak Nazmiye Hanım'ı motive etti. "Dinle Nazmiye" diye başlayıp geçmişi anlattı. Ancak 65 yıllık yol arkadaşını önceki gün sonsuzluğa uğurladı. Baba, Nazmiye Hanım'sız ilk gecesinde ise çalışma odasındaki Kur'an-ı Kerim'i okudu. Bu arada Demirel'in evine dün ziyaretçi akını vardı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Orgeneral Necdet Özel Demirel'i evinde ziyaret etti. Başbakan Tayyip Erdoğan da sabahın ilk ışığıyla Demirel'i aradı.

DÜĞÜNDEKİ YALNIZ GELİN
Nazmiye Demirel, 1927'de Isparta'ya bağlı İslamköy'de doğdu. Akrabası olan Süleyman Demirel ile beşik kertmesiydi. Nişan kıyıldığında Demirel 17, Nazmiye Hanım ise 14 yaşındaydı. Düğün için 8 yıl bekleyen çift, 1948'de evlendi. Burdur Hükümet Konağı'nın inşaatında çalışan mühendis Süleyman, işleri nedeniyle düğününe 2 gün geç kaldı. Çift, daha sonra yurt dışına çıktı. Nazmiye Hanım, ilk olarak ABD'de direksiyon başına oturdu ve ehliyeti olmayan eşini gezdirdi. 65 yıl boyunca sabah namazını kılıp eşine kahvaltı hazırladı. Makyajsız asla dolaşmadı. Demirel'i iyi günde ve kötü günde hiç yalnız bırakmadı. 12 Eylül 1980 sabahı Demirel, Hamzaköy'e giderken yanında yine Nazmiye Hanım vardı. Eşinin 29 günlük zorunlu ikameti süresince en büyük destekçisi oldu.

BEBEK HASRETİ
Demirel çiftinin nüfusa kayıtlı bir çocukları olmadı. Nazmiye Hanım'a 1951'de yakalandığı hastalıkta yanlış tedavi uygulanmıştı. Bu nedenle anne olma fırsatını yitirmişti. Bunu "Hayatımın en üzücü günleri" diye anlatırdı. Bir zamanlar gazetelere yansıyan bir haber de Demirel çifti tarafından hiç yalanlanmadı. O iddia; 1948 yılında evlenen Demirel çiftinin evliliklerinin ilk yılında bir kız çocuğu sahibi olduğu ancak çocuğun öldüğü yönündeydi...

65 YILLIK AŞKIN RİTÜELİ...
Nazmiye Demirel, Alzheimer nedeniyle geçmişi unutur hale gelmişti. Bu nedenle Demirel, eşini yalnız bırakmıyordu. İşte çiftin büyük aşkı, 2005'teki bu fotoğrafla bir kez daha ölümsüzleşmişti. Demirel ve eşi, evliliklerinin 57. yıldönümünü pasta keserek kutlamıştı. Çiftin değişmez ritüelleri vardı. Baba, her akşam eve geldiğinde kapıyı açıp, ''Nazmiye ben geldim'' derdi... Baba'yı geride bırakan Nazmiye Hanım yarın İslamköy'de toprağa verilecek.

HÜSNİYE ORAL