Komutan bombası

Reyhanlı'da 51 kişinin canını alan çifte saldırının faili belli oldu. Bombalama emrinin, Suriye Ordusu'nda görevli Tümgeneral Ethem adlı üst düzey komutandan geldiği ortaya çıktı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 16 Mayıs 2013 Güncelleme 16 Mayıs 2013, 02:01
Komutan bombası

İÇİNDEKİLER

Hatay Reyhanlı'da yaşanan bombalı saldırılarla ilgili sır perdesi aralandı. Saldırı emrinin Suriye Ordusu'nda görev yapan Tümgeneral Ethem'den geldiği tespit edildi. Türkiye, 11 Mayıs'ta Reyhanlı'dan gelen kara haberle sarsıldı. Çifte bombalı saldırılarda 51 kişi can verdi. Olayın ardında ise Suriye istihbarat örgütü El Muhaberat vardı. Saldıya ilişkin ise yeni bilgiler ortaya çıktı. Saldırı talimatının, Suriye Ordusu'nda gödrv yapan "Tümg. Ethem" diye bilinen üst düzey komutandan geldiği belirlendi.

KİLİT İSİMLER EMRİ UYGULADI
El Muhaberat'ın bu komutandan aldığı talimatla eylemi organize ettiği saptandı. El Muhaberat'ın, saldırının kilit isimlerinden biri olan ve her yerde aranan Nasır E. adlı zanlıyı devreye soktuğu ve bu kişinin de diğer aranan şüpheli Yusuf B. ile saldırıyı yönettiği öğrenildi. Komutanın ismi, gözaltına alınan zanlıların da ifadelerine yansıdığı kaydedildi. Cilvegözü'nde meydana gelen ve 14 kişinin yaşamını yitirdiği saldırının emrini ise Suriye Ordusu Zırhlı Birlikler Komutanı Albay Ammıd Havvas'ın verdiği belirtilmişti.

FÜME RENKLİ ARAÇ ARANIYOR
Güvenlik birimleri, olayın organizatörlerinden Nasır E.'nin olaydan önce bir arkadaşının füme renkli "31" plakalı aracını aldığı ve ortadan kaybolduğunu belirledi. Emniyetin, şimdi bu aracın peşine düştüğü bilgisine ulaşıldı.

4 KİŞİ TUTUKLANDI
51 kişinin hayatını kaybettiği bombalı saldırılara ilişkin gözaltına alınan 13 zanlıdan 8'i, işlemlerinin ardından dün Adana Adliyesi'ne sevk edildi. 8 zanlıdan 4'ü, Terörle Mücadele Kanunu'nun 10. Maddesiyle Yetkilendirilmiş Cumhuriyet Savcılığınca sevk edildikleri nöbetçi mahkemece tutuklandı. Şüphelilerden 4'ü ise savcılıkta ifadelerinin alınmasının ardından serbest bırakıldı.

YENİ TELEFONLARLA TAKİPTEN KURTULDULAR
Reyhanlı saldırısına yardım eden Türk vatandaşlarından bazıları "kaçakçılık" yaptığı için takip altındaydı. Bazıları dinleniyordu. Ancak yapılan konuşmalar, kaçakçılık faaliyeti olarak algılandı. Terörist faaliyete ilişkin bir şey tespit edilemedi. Bu kişiler, olaydan önce 3 yeni telefon aldı. Bu telefonların takip edilmesi mümkün olmadı.

iŞKENCE iDDiASI
Gazeteci yazar Hakan Albayrak, A Haber'de katıldığı bir programda, tüyler ürperten iddialarda bulundu. Reyhanlı'da yaşananların Neo-Nazi teröründen farksız olduğunu söyleyen Albayrak, "Bombalı saldırıdan sonra Suriyeliler kafaları ezilerek öldürüldü, doktorlar otopside olayı saklamaya zorlandı" dedi. Belediye Başkanı Hüseyin Şanverdi ise iddiaları reddetti. Şanverdi, "Saldırıda 51 kişi öldü. Suriyelilerin linç edilerek öldürüldüğü iddiası doğru değil" dedi.

REYHANLI MÜDAHALESİ
ODTÜ yerleşkesinde toplanan bir grup, Reyhanlı saldırısını protesto için Dışişleri Bakanlığı'na yürümek istedi. Polis, yürüyüşün izinsiz olduğu uyarısında bulundu. Gruptakilerden bazıları, polis barikatını aştı. Güvenlik güçleri, gruba tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti. Polisin attığı gaz bombasının kapsülünün bir kız öğrencinin gözüne isabet ettiği ve öğrencinin yaralandığı iddia edildi. Bazı göstericiler gözaltına alındı. Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü'nden bakanlığa yürümek isteyen gruba da müdahale edildi.

ANNENİZ TATİLDE YAVRUM
Bombalı saldırıda ölen Kadriye Alyar (36), geride 7 öksüz çocuk bıraktı. Baba Yaşar Alyar, 2'si ikiz olan 7 çocuktan 4'üne annelerinin tatile gittiğini söylemek zorunda kaldı. Dedelerinin yanına gönderilen çocukların acı haberi almaması amacıyla evdeki televizyon kaldırıldı. Dudaklar ise adeta mühürlendi. Çocuklarına televizyon izlemesinler diye oyuncaklar alan baba Alvar, evlatlarına acı haberi nasıl vereceğini kara kara düşünüyor.

UYUYAN AJANLAR ARANIYOR
Türkiye'de 400 bin Suriyeli yaşıyor. Bunların 200 bini mülteci kamplarında ikamet ediyor. Suriyeli mülteciler arasında Esad'ın ajanlarının da yer aldığı bilgisi bulunuyor. MİT ise "uyuyan ajanları" bulmak için araştırma yapıyor.


ALPER SANCAR - Zübeyde YALÇIN