Artçı çete

Vicdansızlar insanlığı yıktı! 20 bin TL karşılığında hasarlı binalara sağlam raporu veren bir çete yakalandı. 41 kişilik çürük takımının içinde 4 yapı denetim firması ve üniversitede görev yapan akademisyenler de vardı. En vahimi ise milleti diri diri gömen bu ekibin serbest kalmasıydı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Mayıs 2013 Güncelleme 06 Mayıs 2013, 01:50
Artçı çete

İÇİNDEKİLER

Tarihler 17 Ağustos 1999'u gösterdiğinde Türkiye felaketi yaşadı. 7.5 şiddetindeki deprem Marmara Bölgesi'ni yıktı. 17 bin kişi öldü, 23 bin 781 kişi de yaralandı. 285 bin ev yıkıldı. 600 bin kişi evsiz kaldı. İşte deprem gerçeğiyle yüzleşen Türkiye, bu kez yüzsüzlerle karşılaştı. 17 Ağustos'ta binlerce insanın öldüğü Sakarya'daki operasyon, vicdanları sızlattı.

RÜŞVETLE RAPOR
Sakarya polisi, 1 yıl önce bir beton şirketiyle ilgili çalışma başlattı. Teknik ve fiziki takipte, beton şirketinin bina inşaatları için ürettiği kalitesiz betonlara yapı denetim firmalarından usulsüz rapor aldığı belirlendi. Polis bunun üzerine şehirdeki 4 yapı denetim firmasını takibe aldı. Takipte çeteye Sakarya Üniversitesi'nde görevli Yrd. Doç. M.S.'nin rüşvet karşılığı rapor düzenlediği tespit edildi. Beton şirketinin denetim firmalarına "uygundur" raporu almak için bin 500 lira, Marmara Depremi'nde orta hasar almış binalara "hasarsız" raporu vermek için de 20 bin lira rüşvet verdiği belirlendi.

3 BİN BİNA RİSKLİ...
Şebekenin Bayındırlık İl Müdürülüğü'nde incelenmek üzere alınan beton numunelerini de çaldığı ve yerine kaliteli numune koyduğu ortaya çıktı. Polis, Sakarya'da 3 bin binada kullanılan betonun gerçeğe aykırı bilgilerle raporlandığını belirledi. Ayrıca çok sayıda binanın ise sahte belgelerle ruhsatlandırıldığı tespit edildi. Polis Arıdil Beton'un sahibi H.A. ve M.S.'yle birlikte 41 kişiyi gözaltına aldı. 41 kişiden 19'u savcılıkta, 22 kişi ise tutuklama istemiyle çıkarıldıkları mahkemede serbest bırakıldı.

YÜZSÜZ KONUŞMA!
Sakarya'da binlerce insanı kandıran çetenin konuşmaları da polisin teknik takibine takıldı. İşte beton şirketi görevlisi ile Yrd. Doç. M.S. arasındaki takibe takılan görüşme:
Görevli: Hocam bir rapor almamız gerekiyor.
M.S.: Parası var mı? Parasını getirsin raporunu vereyim.
Görevli: Ödemelerle ilgili bir sıkıntımız var.
M.S.: Parayı vermezseniz gerçek rapor yazacağım. Sizi mahvedeceğim. Aynen yazarım. Gözünün yaşına bakmam...

* Marmara Depremi'nde Sakarya'da yaklaşık 4 bin kişi öldü. 38 bin 131 vatandaş prefabrik evlerde yaşamaya başladı. Binlerce bina oturulumaz duruma geldi. Ancak 695 davadan sadece 5 kişiye ceza çıktı.

* Türkiye, depreme hep uzaktı. Ancak 17 Ağustos'da yaşanan felaket hepimizi yıktı... Enkaz önünde ekmeğiyle bekleyen bu yaşla amca ise faciasının silinmez acı anısıydı...

* Gözaltına alınan 41 kişilik çetenin içerisinde genç kadınlar da vardı. Ancak zanlılar, mahkemede serbest bırakıldı. Mahkeme heyeti zanlıların tutuksuz yargılanmasına karar verdi.

UFUK KÖROĞLU