Başrolde Nazi

Acı vatan Almanya, Fahriye Evcen'i de yaktı. Ünlü oyuncu, 5 Türk'ün hayatını kaybettiği Solingen faciasına tanık olduğunu açıkladı. Gurbette Türk olmayı anlattı: Dikkat çekmemek için evimizin ışıkları hep kapalıydı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 09 Nisan 2013 Güncelleme 09 Nisan 2013, 02:58
Başrolde Nazi

İÇİNDEKİLER

Tarihler 29 Mayıs 1993'ü gösterdiğinde, Almanya korkunç bir katliama sahne oldu. Solingen şehrinde, Genç ailesinin evi Alman Neo-Naziler tarafından kundaklandı. Gürsün İnce, Hatice, Hülya, Saime Genç ile Gülistan Öztürk adlı 5 Türk, yanarak hayatını kaybetti. İşte acı dolu o yıllar, henüz 7 yaşında bir çocuk olan ünlü bir ismi de etkiledi. O isim ünlü oyuncu Fahriye Evcen'di. Almanya'nın Solingen kentinde doğan Evcen, Solingen katliamı nedeniyle Almanya'da yaşadığı zorlu dönemi anlattı.

'UNUTAMIYORUM...'
Solingen faciasına tanık olan genç oyuncu, o günleri unutmadığını belirtti. 5 gurbetçinin acısını hala yaşayan Fahriye şunları söyledi: "Solingen faciası yaşandığında 7 yaşındaydım. Katliamdan sonra çok korktuk. Can güvenliğimizi sağlamak için evimize kullanılmayan ev süsü verdik. Haftalarca ışık yakmadık. Acil bir durumda kaçabilmek için halatlarla balkondan bahçeye uzanan bir düzenek yaptık. Yani esir hayatı yaşadık. O günleri unutamıyorum. Umarım bir daha böyle acılar, sıkıntılar yaşanmaz."

* Almanya'da doğan Fahriye Evcen, "Acı vatan Almanya" sözünü bizzat yaşadı. Henüz 7 yaşında Solingen alevlerine tanık oldu. Ancak genç oyuncu, üzerinden 20 yıl geçmesine rağmen faciayı hiç unutmadı.

DAVAYA YAKIN TAKİP

Meclis İnsan Hakları Komisyonu, önümüzdeki hafta Almanya'ya gidecek. Komisyon, önce ailelerinden alınan Türk çocuklarıyla ilgili incelemelerde bulunacak. Ayrıca Neo-Nazi cinayetleriyle ilgili duruşmayı da takip edecek. Gurbetle ilgili 6 aydır araştırma yapan komisyon, elde ettiği bilgileri bir rapor haline getirecek.


Evrin GÜVENDİK