Çekilin

İmralı'nın mesajı netleşti. Öcalan, PKK'nın elindeki tutsakları bırakmasını ve kısa sürede sınır dışına çekilmesini istedi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Şubat 2013 Güncelleme 25 Şubat 2013, 02:17
Çekilin

İÇİNDEKİLER

BDP Grup Başakanvekili Pervin Buldan ile milletvekilleri Altan Tan ve Sırrı Süreyya Önder'in önceki gün gerçekleştirdikleri İmralı ziyaretinde terör örgütü PKK'nın lideri Abdullah Öcalan'la yaptıkları görüşmelerin detayları ortaya çıktı.

ÖNEMLİ MESAJLAR VERDİ
Öcalan, BDP heyetine barış sürecine ilişkin verdiği mesajda "müzakereci sıfatı" noktasında koşulların oluştuğunu bildirdi. Çözüm planını hükümete sunmasına karşın devlet yetkilileri ile görüşmelerinin devam edeceğini anlatan Öcalan, silah bırakma konusundaki iradeyi görmek istediğini ifade etti. Barış odaklı bir işbirliği süreci olduğunu anlatan Öcalan, bu konuda BDP başta olmak üzere tüm siyasi partilerin duyarlı olması gerektiğine işaret etti.

GÖZLER 4. YARGI PAKETİNDE
Barış için tarihi bir fırsatın doğduğunu, sürdürdüğü görüşmelerin de bu koşulları oluşturduğunu anlatan Öcalan, dağdan gelen talepleri de dikkate aldığını bildirdi. Görüşmelerin en önemli başlıklarından birini Meclis'e gelen 4. Yargı Paketi oluşturdu. Bu paket ile tutuklu KCK'lıların serbest bırakılmasını beklediğini anlatan Öcalan, PKK'nın da elinde tuttuğu rehineler konusunda ilk adımı atmasını istedi.

HAZIRLIKLARA BAŞLAYIN
Görüşmelerde en önemli ayrıntılardan biri de PKK'lı grupların sınır dışına çıkış hazırlığı yönündeki mesaj oldu. Öcalan, örgütün bu konuda hazırlıkları yapmasını istedi. Öcalan'ın BDP heyetine, hem Kandil hem de kamuoyuna açıklanacak metinler verdiği bildirildi.

SIRA SOMUT ADIMLARDA
Altyapısı tamamlanan diyalog sürecinin ardından Mart ve Nisan ayında karşılıklı somut adımlar atılmaya başlayacak. Kandil'in ilk etapta 16 kamu görevlisinden bazılarını bırakması bekleniyor. Karşılıklı güvene dayalı yürütülecek süreçte 3. BDP heyetinin de İmralı'ya gönderilmesine izin verilecek. Baharda kesintisiz çatışmasızlık hedefi konulurken, devlet de çekilme başta olmak üzere birçok konuda güven tesisi için gerekli koşulları oluşturacak.

Hazal ATEŞ- Şerife GÜZEL