Sınıra süper burun

Bombanın patladığı Cilvegözü Sınır Kapısı'nı, Kasy koruyacak! Kahraman köpek, süper burnuyla silahların kokusunu alacak. Araçları kontrol edip, ekiplere destek sağlayacak.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 16 Şubat 2013 Güncelleme 16 Şubat 2013, 02:26
Sınıra süper burun

İÇİNDEKİLER

Türkiye geçtiğimiz hafta Hatay'ın Cilvezgözü Sınır Kapısı'ndan gelen haberle sarsıldı. Sınır kapısına bırakılan bombalı araçlar, uzaktan kumanda ile patlatıldı. 4'ü Türk 14 kişi yaşamını yitirdi. Gözler Suriye'ye çevrilirken, sınır kapısında güvenlik önlemleri de arttırıldı. Bu kapsamda bölgeye, gümrüklere bağlı görev yapan 55 köpekten biri olan Kasy gönderildi.

CV'Sİ SAĞLAM
Ağustos 2010 tarihinden bu yana İstanbul'da görev yapan Kasy, dün eğitimcisi eşliğinde THY'nin 12.15 uçağı ile Hatay'a gitti. Süper burunun bölgede bombalı araçları ve silah taşıyanları kontrol ederek güvenlik güçlerine yardımcı olacağı belirtildi. Bu arada daha önce İstanbul'da görev yapan Kasy, Atatürk Havalimanı Yolcu Salonu ve Kargo Gümrük Müdürlüğü'ne bağlı geçici antrepo ve depolarda kuş uçurtmadı. Kasy, söz konusu bölgede 50 adet patlayıcı fünye, 20 kilogram şüpheli madde, 110 adet mermi ve 2 adet tabanca yakaladı.

KiMLiK KARTI
ADI:
Kays
CİNSİ: Belçika Malinues
YAŞI: 4
EĞİTİMCİSİ: Muhammet Tezcan
EĞİTİM YERİ: Ankara Gölbaşı Köpek Eğitim Merkezi
EĞİTİM SÜRESİ: 4.5 ay
BRANŞI: Bomba, ateşli silahlar

HAYALET GÖZ
Hatay Cilvegözü Sınır Kapısı'nın bir başka önemli görevlisi de hayalet tarama aracı... Yaklaşık 1 milyon dolar değerindeki aracın içinde x-ray cihazı bulunuyor. Bu sayede araç, TIR'ların veya şüpheli otomobillerin yanlarından geçerek patlayıcı olup olmadığını görüntülüyor. Hayalet aracın sürekli sınır kapısından giriş çıkış yapacağı, deşifre olursa yeni bir araçla değiştirileceği belirtiliyor. Bölgeyle ilgili farklı önlemler alındığı da söyleniyor...

BOMBACILAR MUHABERAT BOMBA TNT
Cilvegözü'nde 14 kişinin ölümüyle sonuçlanan bombalı saldırıda Türkiye tarafına kaçan bombacının kimliği belirlendi. Şüphelinin Suriyeli ve istihbarat örgütü El Muhaberat'ın ajanı olduğu kesinlik kazandı. Patlamada, tahminlerin aksine yaklaşık 40 kilogram telefon düzenekli ve zaman ayarlı TNT patlayıcı kullanıldığı bildirildi.

MEVLÜT YÜKSEL - Alper SANCAR