Tarihi diziler için kanun teklifi

AK Parti İstanbul Milletvekili Oktay Saral, hazırladığı kanun teklifini, AK Parti Grubu'na teslim etti...

Giriş Tarihi 06 Aralık 2012, 00:00 Güncelleme 06 Aralık 2012, 18:38
Tarihi diziler için kanun teklifi

İÇİNDEKİLER

AK Parti İstanbul Milletvekili Oktay Saral, toplumun milli değerleri içerisinde kabul edilen tarihi olayları ve şahsiyetleri; küçük düşüren, aşağılayan, çarpıtan veya olduğundan tamamen farklı gösteren filmlere yönelik hazırladığı kanun teklifini teslim etti.

Saral'ın teklifi, Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun'da değişiklik yapılmasını öngörüyor. Kanunun ''Yayın Hizmetleri İlkeleri'' başlığına yeni bir fıkra ekleyen kanun teklifine göre, yayın hizmetleri, toplumun milli değerleri içerisinde kabul edilen tarihi olayları ve şahsiyetleri; küçük düşüren, aşağılayan, çarpıtan veya olduğundan tamamen farklı gösteren nitelikte olamayacak.

Saral, teklifinin gerekçesinde, son dönemlerde yapılan televizyon yayınlarında milli ve manevi değerleri hiçe sayan yayınların artmakta olduğunun görüldüğünü belirtti.

Özellikle yayınlanan dizilerde aile içi çarpık ilişkiler kanıksattırıldığını ve Türk kültürü, medeniyeti ve tarihine uymayan nitelikte, bizi biz yapan değerlerden uzaklaştıracak yayınların insanların beynine enjekte edildiğini savunan Saral, gerekçede şu ifadeleri kullandı:

''Farklı bir tezahür ile toplumda ciddi sorunlara, yüz kızartıcı suçlara sebebiyet verecek ve aile hayatını tamamen yok edecek bu çarpık ilişkiler meşrulaştırılmaya çalışılmaktadır. Diğer taraftan yayınlanan dizilerde tarihe mal olmuş şahsiyetlerin ve olayların çarpıtıldığı göze çarpmaktadır. Bu diziler yoluyla, milli değerlerimiz açısından önemli yeri olan şahsiyetler olduğundan çok farklı şekilde gösterilmektedir. Örneğin ömrü at sırtında ülkesine ve milletine hizmet yapmakla geçmiş olan Kanuni Sultan Süleyman, tamamen yatak odasından müteşekkil ve çarpık ilişkilere dayalı bir hayat içerisinde gösterilmektedir. Çocuklarımız ve gençlerimiz bu yayınları izlemekte ve tarihi şahsiyetleri bu yayınlar çerçevesinde değerlendirmektedir. Ayrıca bu diziler yurt dışına da seyredilmekte ve diğer milletler nezdinde tarihsel şahsiyetlerimiz hakkında yanlış olgular meydana gelmektedir.

Türk toplumunun ahlaki yapısından uzak, başkalaşmış ve farklılaşmış bu tür yayınlara bir kıstas getirilmesi gerektiği çok açıktır. Radyo ve televizyon yayınlarını düzenleyen 6112 sayılı kanunun 8. maddesi ile yayın hizmet ilkeleri belirlenmiştir. İlgili madde ile pek çok ilke belirlenerek, yapılacak yayınların bu ilkelere aykırı olmayacağı hüküm altına alınmıştır. Teklifimiz ile söz konusu maddeye yukarıda açıklanan nedenlerle 'Toplumun milli değerleri içerisinde kabul edilen tarihi olayları ve şahsiyetleri; küçük düşüren, aşağılayan, çarpıtan veya olduğundan tamamen farklı gösteren nitelikte olamaz' şeklinde yeni bir ilke eklenmesi ve böylece televizyonlardaki bu tür yayınlar yoluyla milli değerlerimizin aşınmasının önüne geçilmesi amaçlanmaktadır.''