Başbakan Erdoğan konuştu

Başbakan Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ortak basın açıklaması yaptı

Giriş Tarihi 03 Aralık 2012, 00:00 Güncelleme 03 Aralık 2012, 18:28
Başbakan Erdoğan konuştu

İÇİNDEKİLER

Yaklaşık 3 saat süren görüşmede Suriye konusu, Patriot füzeleri ve enerji işbirliği konularının gündeme geldiği belirtildi. Erdoğan ve Putin arasında başlayan görüşmeye daha sonra iki ülkenin heyetleri de katıldı. Görüşmenin sona ermesinin ardından iki lider ortak basın toplantısı için kameralar karşısına geçti. İşte Başbakan'ın açıklamalarından satırbaşları;

Ekonomi ve ticari ilişlilerimiz büyük bir gelişme gösteriyor. Göreve geldiğimizden bu yana ticari ilişkilerimiz 7 kat arttı.

Rusya Türkiye'nin ikinci büyük ticari ortağı konumundadır. 30 milyar dolar olan ticaret hacmimiz yıl sonunda 35 milyar dolara yaklaşmaktadır.

Siberbank Denizbank'ı satın alarak bankacılık sektörüne giriyor. Bizim girişimcilerimiz de Rusya'da 10 milyar doları aşan yatırımlar gerçekleştirdi.

İki ülke arasında görüş birliğine varılan konularda 11 anlaşma imzaladık.

İki ülke arasındaki insani ve kültürel ilişkileri etraflıca ele aldık. Suriye başta olmak üzere Ortadoğu'nun durumunu da değerlendirme imkanı bulduk. Filistin'in BM'de tanınması için Rusya'nın verdiği destekten ötürü teşekkürlerimi tekrar ifade etmek isterim.

Dış politika prensibimizin dostumuz Rusya ile ilkesel prensipte uyması bizi memnun etmiştir. Suriye halkının özgür iradesinin hakim kılınması komşumuz Suriye'de barışın yeniden tesisi hayati öneme sahiptir.

Temennimiz Suriye'deki çatışmaların ve akan kanın durmasıdır. Amacımız netice almaya yönelik adım atmak.

Esasen aramızdaki samimi diyalog Türkiye Rusya ilişkilerine damga vuran stratejik derinliğin doğal bir neticesidir. Karadeniz havzasındaki işbirliğimiz en güzel örneği teşkil etmektedir

Türkiye ile Rusya çok daha aydınlık bir geleceğe kavuşacaktır.

Rusya Devlet Başkanı Putin'in açıklamalarından satırbaşları;

Büyük konu enerji iş birliğidir.

Türkiye'de ilk nükleer santral kurulması projesinin yatırım maliyeti olan 20 milyar doları Rusya karşılayacak. Yatırım hacmi gerçekten çok ciddidir.

Öte yandan yüzden fazla Türk öğrenci Rusya'da eğitim görüyor.

Turizm alanında iş birliğimiz çok önemlidir.

Biz geleceğe bakmalıyız. Suriye ve Gazze konularını ele aldık.

SORULAR

İnsani açıdan Suriye'deki durumu ele aldınız mı?

Putin: Suriye'de olan biten olaylara karşı pozisyonlarımız birbirine benziyor. Suriye'nin geleceği hangi methodlarda oluşturulabilir bu konuda farklı görüşlerimiz söz konusu.

Türkiye'nin sınırındaki olaylara karşı kaygılarını anlıyoruz.

Biz Suriye rejimini korumuyoruz. Bu rejimin avukatı değiliz.

Suriye'de nükleer silah yok.