Parafik cezası

Yeni düzenlemeye göre kırmızı ışıkta geçmek 319 TL oldu. Bu hatayı beş kez yapanın ehliyetine el konacak. Alkolmetreyi üflemeyenler ise trafikten men edilecek

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 08 Kasım 2012 Güncelleme 08 Kasım 2012, 02:41
Parafik cezası

İÇİNDEKİLER

İçişleri Bakanlığı TBMM'de bekleyen 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu tasarısında önemli değişiklikler yaptı. 135 maddelik kanunun; araç tanımı, sürücü belgesi verilme ilkeleri, sürücü belgesi sınıfları, araç muayeneleri, ağır taşıt kullanım süreleri ile ölümlü-yaralamalı kazalara neden olan sürücü kusurlarına dönük 32 maddesinde değişikliğe gidildi. Hazırlanan yeni Meclis'e gönderildi.

KIRMIZIYA DİKKAT
Yeni taslağa göre alkol ölçümü yaptırmayan sürücünün ehliyetine tedbiren el konulacak ve araç kullanmaktan men edilecek. Ehliyeti geri alındıktan sonra 2 saat içerisinde Adli Tıp Kurumu ya da resmi sağlık kuruluşlarına başvurarak "alkollü olmadığına dair" rapor alan sürücülerin ehliyetleri iade edilecek. 2 saat içinde lehinde rapor getiremeyen sürücünün ehliyetine 6 ay süre ile el konulacak. Tasarıya kış mevsiminde araçlara kış lastiği takma zorunluluğu girdi. Kontrollerde aracında kış lastiği olmayan sürücülere 72 TL ceza kesilecek. Aracının ilk muayenesini yaptırmayan ya da muayene süresini aşan sürücülere kesilen ceza 72 TL'den 154 TL'ye yükseltilecek. Değişikliğe gidilen en önemli maddelerden biri kırmızı ışık ihlali oldu. Kırmızı ışık kuralına uymamanın cezası 154 TL'den 319 TL'ye yükseltilecek. Bir yıl içerisinde 5 kez kırmızı ışık ihlali yapan sürücünün ehliyeti 3 ay süre ile geri alınacak. Ehliyetine el konulan sürücüler psiko-teknik değerlendirme ya da psikiyatri muayenesine tabi tutulacak.

HIZLI GİDENE DE ZAM
Yeni düzenlemede hız sınırını yüzde 50'den fazla aşan sürücülere verilecek ceza 1,5 kat artırılacak. Tasarıda kamyon, otobüs, tır, tanker vb. ağır yük taşıtlarını kullanım süresini aşan sürücülere verilen cezalar 6 kata kadar artırıldı. Günlük 9 saatten fazla ağır vasıta kullanan sürücülere 72 TL yerine kademeli olarak 154, 319 TL ve üstünde ceza uygulanacak.

TASARI MECLİSTE
İç İşleri Bakanlığı Emniyet Müdürlüğü, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu tasarısında 135 maddenin 32'sinde değişikliğe gitti. Meclise gönderilen tasarı yakın sürede sokaklarda uygulanacak.

YENi CEZALAR
Kırmızı ışık ihlali: 319 TL
5 kez kırmızı ışık ihlali: 3 ay men
Kış lastiği: 72 TL
Eksik muayene: 154 TL
Hız sınırını yüzde 50 oranında aşma: 478 TL
9 saat fazla araç kullanma: 154 TL
Alkol muayenesine girmeme: 6 ay trafikten men


Alper SANCAR