B'aşı'na buyruk

Yeni doğan bebeğine aşı yaptırmayı reddeden baba haklı bulundu. Ama aşısızlıktan meydana gelecek hastalıklar SSK kapsamında olmayacak

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 09 Ekim 2012 Güncelleme 09 Ekim 2012, 00:00
B’aşı’na buyruk

İÇİNDEKİLER

Ankara 2. Çocuk Mahkemesi örnek bir karara imza atarak, yeni doğan çocuğuna aşı yaptırmayı kabul etmeyen babanın, aşısızlıktan meydana gelebilecek hastalıkların tedavi masrafını ödememesini kararlaştırdı. Ankara'da bir kamu kurumunda mühendis olarak görev yapan M.F., doğum sonrası aşıları faydasız bulduğu gerekçesiyle geçen yıl dünyaya gelen kız bebeğine yaptırmadı. Tüm uyarılara rağmen aşıların yararsız olduğunu iddia eden baba ikna edilemedi. Bunun üzerine Aile ve Sosyal Politikalar Ankara İl Müdürlüğü, mahkemeye başvurarak, ailenin onayı olmaksızın bebeğin aşılarının yapılması için karar verilmesini talep etti. Ankara Çocuk Mahkemesi, hiçbir şekilde çocuğa zorla aşı yapılamayacağını belirterek, Aile ve Sosyal Politikalar ile Sağlık Bakanlığı ve İl Müdürlüğü yetkililerinin aileyle görüşerek ikna etmelerini istedi. İknada aşı yaptıran çocukların sağlık durumları ve yaptırmadığı zaman karşılaşacağı durum anlatılacak. Aşıdan kaynaklanabilecek sorunlar anlatılarak, aile ikna edilmeye çalışılacak.

CEBİNDEN ÖDEYECEK
Mahkeme heyeti, ailenin ikna edilememesi halinde, aşısızlıktan kaynaklanacak çocuk felci, menenjit, hepatit-B, verem gibi hastalıkların tedavi bedelinin sosyal güvenceden karşılanmadan, babadan tahsil edilmesini kararlaştırdı.

AŞISIZ 280 BİN ÇOCUK VAR
Çocuk Mahkemesi kararı örnek olarak, Sağlık Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve il müdürlüklerine gönderildi. Türkiye'de yaklaşık 280 bin ailenin yeni doğan bebeğine aşı yaptırmadığı göz önünde bulundurulduğunda bakanlığın kararı nasıl uygulayacağı önümüzdeki günlerde belirlenecek. Karar, Sağlık Bakanlığı'na kayıtlı, aşısız 280 bin çocuk için uygulanabilecek.




Aliye ÇETİNKAYA