14 il komutanına sorgu

Kulp'ta 19 yıl önce PKK'lı cenazesinde 7 kişinin ölümüyle ilgili soruşturmada 37 askerin ifadesi alındı. Askerlerden 14'ünün halen il jandarma komutanı olduğu öğrenildi.

Giriş Tarihi 28 Haziran 2012, 00:00 Güncelleme 28 Haziran 2012, 15:29
14 il komutanına sorgu

İÇİNDEKİLER

Diyarbakır'ın Kulp İlçesi'nde 1991 yılında PKK'lıların cenaze töreninde 7 kişinin ölümü ve 2 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan olayla ilgili yıllar sonra başlatılan soruşturma kapsamında 37 askerin ifadesi alındı. Star gazetesinin haberine göre; ifadesi alınanlar arasında görev başında olan 14 İl Jandarma Komutanının da bulunuyor.

Genelkurmay listeyi gönderdi

Soruşturma kapsamında Kulp Cumhuriyet Savcılığı, Genelkurmay Başkanlığı'ndan 1991yılındaki olayla ilgili olarak bölgede görev yapan komutanların isim listesini istedi. Genelkurmay, o dönemde görev yapan subay ve astsubaylardan oluşan 37 isim verdi. Kulp Başsavcılığı'nca 37 askerin olayla ilgili ifadesine başvuruldu. İddianame hazırlanıp olayın davaya dönüşmesi Fırat'ın ötesindeki Ergenekon'un önemli bir ayağı deşifre olmuş olacak.

14 asker il jandarma komutanı

Olay tarihinde Binbaşı, Yüzbaşı, üsteğmen gibi rütbelerde olan askerlerin birçoğunun şu an General ve Albay rütbelerinde ve üst kademelerde hala görevde olduğu, bunlardan 14'ünün çeşitli illerde İl Jandarma Komutanı olarak görev yaptıkları öğrenildi. Soruşturmanın bir numaralı zanlısı olarak ismi geçen Jandarma Komutanı Tuğgeneral İsmet Yediyıldız ise 1997 yılında Trabzon'da geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybetti. Yediyıldız, dönemin Valisi A. Cemil Serhatlı'nın karşı çıkmasına rağmen kalabalığa ateş etme emri verdiği ve ölümlere neden olduğu belirtiliyor. Konuyla ilgili fade veren askerlerin Trabzon'da geçirdiği trafik kazasında yaşamını yitiren Jandarma Komutanı Tuğgeneral İsmet Yediyıldız'ı suçladığı öğrenildi.

Tohumlarına para mı verdim?

Subayların "Komutanımız bize o köprüde kimsenin geçmemesi, gerektiğinde ateş edilmesi için emir verdi" şeklinde beyanlarda bulundukları öğrenildi. Kulp Taburu'na karargah kuran Albay İsmet Yediyıldız, korumaları ile birlikte köprünün başına gelerek barikatın arkasındaki kitlenin de duyabileceği şekilde askerlere, "Köprüden tek kişi geçirtmeyeceksiniz. Geçen olursa öldürün. Tohumuna para mı verdim" emri verdiği belirtildi.