İtib@r.com

Sosyal medyada atıp tutanlar yandı! 'Sanal alemin itibar koruyucuları' internette istenmeyen içeriği siliyor. Suçlulara ise dava açılıyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 28 Nisan 2012 Güncelleme 28 Nisan 2012, 02:04
İtib@r.com

İÇİNDEKİLER

Sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla, internet ortamında kişi ve kurumlara yönelik suçlar da attı. Ancak bu suçlar karşılıksız kalmadı. Türkiye'de, "sanal alemde itibar koruma işi", yeni bir sektör yarattı. Twitter ve Facebook gibi paylaşım sitelerinde kişi ve kurumlara yönelik suç niteliğindeki söz ve eylemlere savaş açıldı. Hakaret içerikli söz ya da fotoğrafların internetten kaldırılmasını mümkün hale getiren firmalar, gün yüzüne çıktı. Kendilerini "sanal alemin itibar koruyucuları" olarak nitelendiren firmalar, ABD'deki benzer şirketlerle aynı işi yapıyor. İstenmeyen içeriği internet ortamından silen firmalar, hizmete sınır tanımıyor. Hakarete uğrayan kişiye itibarını yeniden kazandıran firmalar, daha sonra müşterilerin adına suç işleyenler hakkında şikayette bulunuyor. "İtibar koruyucuları"nın müşterileri arasında işadamları, siyasetçiler ve ünlü isimler bulunuyor. İnternette belli içeriklerin silinmesi bin dolardan başlıyor. Yapılan işlemin niteliğine göre fiyatlar 20- 25 bin dolara kadar çıkıyor.

'ÜNLÜ İSİMLER BİLE BAŞVURUYOR'
Bu söktördeki bir şirketin avukatlığını yapan Meltem Banko, husumet beslenen kişiye karşı saldırının en kolay yapıldığı yerin internet olduğunu belirterek, "Önce istenmeyen fotoğraf ya da sözü siliyoruz. Ardından yasal takip başlatıyoruz" dedi. Banko ayrıca kendilerine en çok uygunsuz fotoğrafların silinmesiyle ilgili başvuru yapıldığını, bu konuda birçok ünlünün de kendilerine başvurduğunu söyledi.

* Meltem Banko, şirketlerinin birkaç ay önce kurulmasına rağmen büyük talep gördüğünü söyledi. Banko ayrıca, ünlülerin "eski fotoğraflarının" peşinde olduğunu belirtti.

* Birçok ünlü isim, sosyal paylaşım sitelerinde kendilerine yönelik yapılan yorumlardan rahatsız olmuştu. Hülya Avşar, Fehriye Evcen ve İbrahim Tatlıses gibi isimler, konuyla ilgili suç duyurusunda bulunmuştu.