Para harekatı

Daima ucuz olan orduevleri, 5 yıldızlı otel kıvamına geldi. Elektrik ve su giderleri cepten çıkınca mali sıkıntı baş gösterdi. Bu yüzden oda ücretinin yüzde 500 artırılmasına karar verildi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Ocak 2012 Güncelleme 17 Ocak 2012, 02:14
Para harekatı

İÇİNDEKİLER

Orduevleri, tarihinin en büyük zammını gördü! Bugüne kadar hep ucuz fiyatlarıyla gündeme gelen orduevlerinde, oda ücretlerine yüzde 500 zam yapıldı. Bu sürpriz artışın nedeni ise Sayıştay'ın denetlemeleri ile başladı. Sayıştay denetleme yaptıktan sonra elektrik ve su giderlerini bütçe yerine kendi kazancından ödemek zorunda kalan orduevlerinin mali sıkıntıya düştüğü belirtildi.

RAĞBET GÖRMEDİ
Görevli olarak asker yerine sivil kişilerin çalıştırılmak zorunda kalınması, iç işleyiş sorunları ve hizmet kalitesinin çok düşük olması nedeniyle emekliler haricinde pek kimsenin uğramaması da mali sıkıntıyı artırdı. Bu nedenle de maddi kaynak bulmakta zorlanan orduevlerini kurtarmak için bütçeden dolaylı yoldan para aktarılmasını sağlayacak yeni bir yöntem geliştirildiği öğrenildi. Bu yeni yöntem, orduevlerindeki oda ücretlerine zam yapılmasıydı. "Görevli olması" nedeniyle orduevinde kalmak zorunda olan subay ve astsubayların oda ücretlerinin yüzde 500 oranında artırıldığı belirtildi.

SADECE GÖREVLİYE
Görevli olmadığı halde orduevinde kalanların ücretlerinde ise cüzi bir artış yapıldığı ve görevlilerden üçte bir oranında az ücret ödeyecekleri tespit edildi. Ancak, görevli askeri personelin "harcırah kanunu" gereği verilen günlük yevmiyenin haricinde, yatma ücretini de ilave olarak ödenekten alabildiği öğrenildi. Bu nedenle artırılan oda ücretlerinin personelin cebinden çıkmayacağı, devletin bütçesinden orduevinin kasasına geçeceği, böylece söz konusu para ile orduevlerinin kazancının artırılmasının hedeflendiği ileri sürüldü.

GELİRLERİ ARTACAK
Bu yöntem sayesinde, devletin Savunma Bakanlığı'na tahsis ettiği harcırah ödeneğinin bir kısmının orduevlerine akacağı belirtildi. Orduevlerinin de böylece önemli bir gelir

FİKİR BABASI ORTAYA ÇIKTI
Devlet bütçesinden dolaylı yoldan para aktarılmasının düşünüldüğü bu yöntemin Ankara'daki orduevlerinden sorumlu olan Genelkurmay Merkez Dairesi Başkanı Tuğgeneral Şahin İşleyen tarafından ortaya atıldığı iddia edildi. Karar verme yetkisi bulunanların da bu amaç için yönlendirildiği ileri sürüldü.