Dörtnala Şimşek

Kadın eli hipodroma kadar uzanıyor. Profesyonel jokeylik yapan Zülfiye Şimşek, at yarışlarında yıllardır erkek rakiplerine ter döktürüyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 29 Eylül 2011 Güncelleme 29 Eylül 2011, 00:00
Dörtnala Şimşek

İÇİNDEKİLER

Ankara'da hipodromlara çıkan kadın jokey, "Jokeylik erkek işidir" ön yargısını çürüttü! Evli ve 1 çocuk annesi Zülfiye Bulut Şimşek'in (37) at sevgisi, Bulgaristan'daki köylerinde atlarla tarla sürerken başladı. 6 yaşındayken babası tarafından ata bindirilen Şimşek, o günden beri atın sırtından inmedi. Babasının "Darling" adında İngiliz atı hediye ettiği Şimşek, jokey olmaya karar verdi ve bunun için de eski bir jokeyden eğitim aldı.

SINAVLARI BAŞARIYLA GEÇTİ
1989 yılında Türkiye'ye göç eden Şimşek, at sevgisini mesleğe dönüştürmek için İstanbul'daki sınavlara girmek istedi. Ancak yetkililer "Kadından jokey mi olur?" diyerek genç kadını yolundan döndürmeye çalıştı. Ancak umutsuzluğa kapılmayan Şimşek, girdiği sınavları başarıyla geçerek jokeyliğe adım attı. Mesleğinde zorlanmayan genç kadın, sadece erkek dünyasında kadın olarak yarışmanın zorluğunu yaşadı.

'BİZE ŞANS VERİN' DEDİ
Erkek meslektaşlarınca sürekli eleştirilen genç kadın ise birçok kez karamsarlığa kapılarak mesleği bırakmak istedi. Ancak her seferinde bu kararından döndü. Hiçbir zaman şansı yüksek atlara binmediğini, buna rağmen çok sayıda küçük çaplı başarıya imza attığını belirten Şimşek, erkek meslektaşları kadar bu işten para kazanamadığını da sözlerine ekledi. Parasızlıktan yarışlara katıldığı formayı bile kendisinin diktiğini belirten Şimşek, "At sahipleri ve antrenörlerden biraz şans istiyorum. Şans verildikçe kadın jokeylerin sayısı da artacaktır" dedi.

ATLAR ÇOCUĞUM GİBİ
Eşinin evlenme teklifini kabul etmeden önce, "Atlarla arama gireceksen bu iş olmaz" dediğini söyleyen Zülfiye Bulut Şimşek, tüm gününü atlarla geçiriyor. Kadın jokey, "Atlar benim çocuklarım gibi" diyor.

HİPODROMDA KADIN JOKEY
Erkek meslektaşlarıyla yarışan kadın jokey Şimşek, atlarla uzun uzun konuştuğunu söyleyerek, "Atlar onlar için gösterdiğim sevgiyi ve fedakarlığı hissediyor" şeklinde konuştu.