Yüksek gerilim için pazarlık!

Rize'nin Çayeli ilçesi Senoz Vadisi'nde yapımı tamamlanan ve elektrik üretimine başlayan Uzundere Hidroelektrik Santrali (HES) için vadi boyunca dikilen direklerden yüksek gerilim hattı geçirilmesine bölge halkı tepki gösterdi.

Giriş Tarihi 06 Eylül 2011, 00:00 Güncelleme 06 Eylül 2011, 20:00
Yüksek gerilim için pazarlık!

İÇİNDEKİLER

TEİAŞ, yüksek gerilim hattı altında arazileri bulunan vatandaşlara ''pazarlığa çağrı'' başlığı ile mektup göndererek toplantıya davet etti. Senoz Vadisi'ndeki Çataldere köylü sakinleri ile TEİAŞ yetkilileri, Çayeli Muhtarlar Derneğinde bir araya geldi.

Yetkililer, elektrik hattının altında kalan arazilerin kamulaştırılacağını ve dönümüne 2-4 bin lira arasında bir bedel ödeneceğini, bu bedeli az bulanların ise mahkemeye başvurma hakkı olduğunu belirtti. Toplantı sırasında yetkililerin, mahkemeden kamulaştırma bedeli olarak daha az ücret alabileceklerini söylemesi üzerine vatandaşlar olaya tepki gösterdi.

Senoz Vadisini Koruma Platformu Sözcüsü ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Görevlisi İsmail Akyıldız, toplantıda, yüksek gerilim hatlarının geçtiği bölgelerde yaşayan insanların kanser, beyin tümürü ve lösemi gibi hastalık riskleri ile karşı karşıya kaldığının bilindiğini savunarak, ''HES projesini yapan firma Senoz Derneği ile yaptığı anlaşmada elektrik nakil hatlarını yer altından geçireceğini taahhüt etmişti. Ancak, TEİAŞ yetkileri 'bizim böyle bir anlaşmadan haberimiz yok' diyor. İnsanların kanser riskiye karşı karşıya kaldığı bilimsel raporlarla ortadayken burada biz neyin tartışmasını ve pazarlığını yapıyoruz. Burada söz konusu olan insan canı, canın pazarlığı olur mu? Yüksek gerilim hatlarının kullanımı için halkın pazarlığa davet belgesi ölüm fermanıdır. Bu bize 'vadiyi boşaltın gidin' demektir'' dedi. Çağrı mektubunun çok anlamsız olduğunu öne süren Akyıldız, şunları kaydetti:

''Senoz Vadisi'nin ve insan canının pazarlığı olmaz. Doğu Karadeniz Bölgesi'nin kanser haritası çıkarıldı. Çevresel faktörlerin kanser vakalarına olan etkisini belirlemeyi amaçlayan araştırmada, Artvin-Giresun arasında uzanan 250 kilometrelik yüksek gerilim hattının adeta ölüm saçtığı ortaya çıktı. Hat çevresindeki yerleşim alanları risk altında. Şimdi bizden canımız pahasına pazarlık için çağırıyorlar. Vadilerinizin can veren suları borulara hapsederek vadinin ölüme terk etmek yetmiyormuş gibi bu defa yüksek gerilim hatları ile insanların kansere yakalanmasında bir sakınca görülmemektedir. Vadilerimizin de insanlarımızın da ölüme terk edilmesine müsaade etmeyeceğiz.''

Akyıldız, daha sonra cebinden çıkardığı TEİAŞ tarafından gönderilen ''Pazarlığa çağrı'' başlıklı mektubu yaktı. Vatandaşlar, Akyıldız'a alkışla destek vererek toplantıyı terk etti.