Skandal davalarda Koşaner şoku

Genelkurmay eski Başkanı Işık Koşaner’in gizli ses kaydındaki açıklamaları şehit ailelerini kahretti.

Giriş Tarihi 03 Eylül 2011, 00:00 Güncelleme 03 Eylül 2011, 10:37
Skandal davalarda Koşaner şoku

İÇİNDEKİLER

Dağlıca, Hantepe, Gediktepe ve Aktütün karakollarına yapılan saldırılarla ilgili soruşturmalarda Işık Koşaner şoku. Emekli paşanın sözleri soruşturma dosyalarına delil oldu...

Genelkurmay eski Başkanı Işık Koşaner'in gizli ses kaydındaki açıklamaları şehit ailelerini kahretti. Koşaner basına yansıyan ses kaydında skandal ifadeler kullanmış, terörlemücadeledeki acziyeti ortaya koyan açıklamalar yapmıştı. Bugün'e göre, şehit yakınları bu ifadeler üzerine yıllardır süren davalara ışık tutan bu açıklamalarımahkemeye delil olarak sundu.

Dağlıca, Aktütün, Hantepe ve Gediktepe karakollarına yapılan saldırıları tek dosya olarak soruşturan Özel Yetkili Van Cumhuriyet Başsavcı Vekili Osman Nuri Güler'in de ses kaydını incelemeye aldığı ve soruşturmaya dahil ettiği öğrenildi. Güler'in askeri birimlere toplam 114 adetmüzekkere yazdığı ve cevaben gönderilen belge ve bilgileri de yaklaşık 12 klasörde topladığı öğrenildi.

KOŞANER DAVADA TANIK

Saldırılarda hayatını kaybeden askerlerin ailelerinin avukatı Cahit Özkan, Koşaner'in açıklamalarının soruşturmaya eklendiğini doğruladı. Beyanların kurumsal açıdan bir delil olduğunu vurgulayan Özkan şunları söyledi: "Savcı bu ses kayıtlarını delil niteliğinden hareketle soruşturmaya dahil etti.

Koşaner'in veya bölgede görev yapan askeri sorumluların şüpheli olarak davaya dahil edilip edilmeyeceği ise savcılığın takdiri. Bu isimler tanıktırlar ve olaylarla ilgili bilgileri vardır. Savcılık, kasıt veya ihmal görmesi durumunda bu kişileri 'sanık' konumunda davaya dahil edebilir. İhmali olduğu düşünülen bir kısımkomutan Balyoz ve Ergenekon'dan tutuklu. Başka sorumlular çıkarsa davadan önce yeni tutuklamalar gündeme gelebilir. Soruşturmadamüzekkereler yazıldı, bumüzekkerelerin cevabı alındı. Şehit ailelerinin, askerlerin ifadesi ve tanıklıkları sağlandı. Artık dava açılmasını bekliyoruz. Yeni yargı yılının açılışıyla birlikte dava açılacağını düşünüyoruz."

Katillerin avukatını TSK mı tutuyor?

Kışlada intihar ettiği söylenen oğlu Caner Bahar'ın ölümünün aydınlatılması için uğraşan baba Ramazan Bahar da itiraflar üzerine harekete geçti. Baba Bahar "Askeri personelin suç işlemesini normal gören bu zihniyet yavrularımızın ölümünün de üstünü örttü. Rütbelilerin avukat parasını karşıladıklarını söylüyorlar. Acaba evlatlarımızın katillerinin avukat masrafını da Genelkurmay mı veriyor? Askeri yargı, personel suçlarına kılıf bulup kapatıyor" dedi.

Skandallar sonucu 55 şehit!


Çukurca'da 7 askerin TSK mayınının patlaması sonucunda hayatını kaybetmesiyle başlayan karakol baskınları zincirinde 55 asker şehit olmuştu. Koşaner bu baskınlarda yaşanan skandalları "Hantepe'deki halimiz tam bir kepazelik" diye nitelendirmişti. Heronların görüntü almasına rağmen müdahale baskınlara askerlerin müdahale etmemesi kamuoyunda uzun süre tartışılmıştı.

Genelkurmay Başkanlığı görevinden istifa eden Işık Koşaner'in bir hafta önce ses kayıtları ortaya çıkmıştı. Koşaner bu kayıtlarda kamuoyunca çok tartışılan karakol baskınları başta olmak üzere pek çok konuda skandal sözler sarf ediyor.