Ruh sağlığını bozan dava

Emine, 12 yaşında baba tacizine maruz kaldı. 3 yıl sonra yargıya başvurdu. 5 yıl boyunca Adli Tıp'a kendini anlattı. Tam 'Dava bitti' derken, her şey başa sardı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 18 Temmuz 2011 Güncelleme 18 Temmuz 2011, 00:00
Ruh sağlığını bozan dava

İÇİNDEKİLER

Devletin, Adli Tıp Kurumu'nda çocuk psikiyatrı görevlendirmeyişi, babası tarafından taciz edilen bir genç kıza yaşadığı travmayı yeniden yaşatacak. İstanbul'da 20 yaşındaki Emine G., 12 yaşında babası Adem G.'nin cinsel tacizlerine maruz kalmaya başladı. Babasının tehditleri nedeniyle bu durumu 3 yıl boyunca herkesten saklayan Emine G., 15 yaşına geldiğinde, yaşadıklarını okuldaki öğretmenine anlattı. Bunun üzerine olay adliyeye intikal etti. Baba hakkında, Kartal 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.

'PSİKİYATR YOKTU'
Dava sırasında genç kız önce Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi. Muayenede bakire çıkan Emine'ye, "Ruh sağlığı bozulmuştur" raporu verildi. Emine daha sonra İstanbul Adli Tıp Kurumu Başkanlığı'na sevk edildi. Burada hazırlanan raporda da "Ruh sağlığı bozuk" denildi. Raporlar üzerine mahkeme, babaya önce 16 yıl hapis cezası verdi. Dosya Yargıtay 5. Ceza Dairesi'ne gitti. Ancak daire cezayı az buldu. Bunun üzerine dava yeniden görüldü ve baba Adem G.'nin cezası 19 yıl 6 ay hapse çıkarıldı. Emine G. "Her şey bitti" derken, devreye dosyayı 2 yıl elinde bekleten Yargıtay Başsavcılığı girdi. Başsavcılık, "Adli Tıp Kanunu'na göre Emine'yi muayene eden heyette çocuk psikiyatrının da olması gerekirdi. Ayrıca "kızın ruh sağlığının bozukluğu geçici ya da kalıcı olup olmadığı bir daha tespit edilsin" diyerek kararın bozulması için Ceza Genel Kurulu'na başvurdu.

KABUS YENİDEN...

Genel Kurul da Başsavcılığın itirazını kabul etti, Yargıtay'ın kararını kaldırdı ve dolayısıyla mahkemenin kararını da bozdu. Kurul'un kararına göre şimdi 20 yaşında olan Emine, 12 yaşından itibaren 3 yıl süren ve 15 yaşında söyleyebildiği tacizi yeniden Adli Tıp'a ve mahkemeye anlatacak.



Ersan ATAR