Enerjide siber saldırılara karşı yerli yazılım

Enerji Bakanı Albayrak, “Dünyanın birçok yerinden çok farklı siber saldırılar alıyoruz. Madenlerle ilgili ciddi ihbar geliyor. Denetimi artırmaya çalışıyoruz. Yazılım olarak Türkiye’deki yazılım firmalarıyla görüşüyoruz” dedi.

Giriş Tarihi 22 Kasım 2017, 00:00 Güncelleme 22 Kasım 2017, 08:33
Enerjide siber saldırılara karşı yerli yazılım

İÇİNDEKİLER

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, 2017 başından beri siber saldırı aldıklarını belirterek, "Dünyanın birçok yerinden saldırı alıyoruz. Madenlerle ilgili ciddi bir ihbar geliyor. Bir yerleri rahatsız ediyoruz demek ki. Bunları her dakika, her gün söylemiyoruz ama tedbir alıyoruz, denetimi artırmaya çalışıyoruz. Türkiye'deki yazılım firmalarıyla görüşüyoruz. Yabancı yazılımlarla Türk yazılımları birleştirip bu konularla ilgili, siber güvenlik açısından hangi adımları atabiliriz bunları çalışıyoruz" diye konuştu.

TÜRKİYE MUHATAP DEĞİL
Bakan Albayrak, bütçe görüşmelerinin ardından milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtladı. Bakan Albayrak, Türkiye'nin Paris İklim Anlaşması'nı TBMM'den geçirmemesine yönelik bir soru üzerine, "Türkiye bu anlaşmayı imzaladı ancak parlamentosundan geçirmedi. Sebebi şu; Türkiye gelişmekte olan bir ülke olarak, iklim değişikliği konusunda gelişmiş ülkeler gibi finansal destek verme yükümlülüğü kalkmadığı sürece Türkiye bu noktada muhatap değil" dedi.

SANAYİDE GAZDA EN UCUZ ÜLKE
Albayrak, "Eski kömür santrallarımızdan 6 tane var, bu yerli alım garantisi kapsamındaki Türkiye'deki son kalan 6 yerli kömür santralının tamamını 2019'a kadar baca sistemlerini en son teknolojiyle dönüştürme sürecine de başladık" dedi. Albayrak, iki seneye kalmadan Türkiye'de eski baca teknolojili santral kalmayacağını söyledi. Bakan Albayrak, Türkiye'de konutlardaki doğalgaz fiyatlarının AB ülkelerindekilere kıyasla ucuz olduğunu da belirterek, "Bugün Türkiye sanayideki doğalgazda en ucuz ülkedir, en yakın rakibinden yüzde 20-25 daha ucuzdur" ifadelerini kullandı.

TTK KAPATILMAYACAK
Albayrak, Türkiye Taş Kömürü Kurumu'ndan (TTK) işçi çıkarılacağı iddialarına karşı da şunları söyledi: "TTK kapatılmayacak, işçi atılmayacak. TTK daha verimli olacak. Hem istihdamı hem yerli üretimi artıracağız. Hem de cari açığın önünegeçecek adımlar atacağız."

'YAZ SAATİ'NDE GERİ DÖNÜŞ OLUMLU
Yaz saati uygulamasına yönelik eleştirilere de yanıt veren Albayrak, "Vatandaşlarımızdan gelen geri bildirimlerin yüzde 80'i olumlu yönde" dedi. Uygulamanın sürekliliğinin tasarruf bakımından getirilerinden de bahseden Bakan Albayrak, "540 milyon ila 800 milyon liralık bir tasarruf sağladık" ifadelerini kullandı.

'ALİCE HARİKALAR DİYARINDA' RESMİ
Kömür ve nükleer santrallarla ilgili gelen eleştirileri yanıtlayan Albayrak, şunları söyledi: "Şimdi, bazı arkadaşlar Alice Harikalar Diyarı'nda resimler çiziyor. Ama şimdi topluyorum, yazıyorum; kuşların göç yolları olmasın, HES'ler kuruttu her yeri. Nükleeri çöpe atalım. Hepsi bitti gitti. Hangi adımları atmışız, hangi adımları çeşitlendiriyoruz?"

DEAŞ'TAN PETROL ALMA İDDİASI İÇİN ABD ÖZÜR DİLEDİ
Türkiye'nin DEAŞ'tan petrol aldığı iddilaraına da sert bir dille yanıt veren Albayrak, şunları kaydetti: "Herkes herkesle iş yapacak, herkes her konuda yatırım yapacak, Türkiye'ye her şey günah olacak, böyle bir şey yok. Bu ülkenin menfaatine ne varsa biz bunu yapmak zorundayız. Biz yaptığımız sürece birileri bir şey diyecek, desin. Milletimiz bize ne diyor, biz ona bakacağız. Hakikat ne ölçüde, biz ona bakacağız, yoksa savrulacağız. Birileri bize bir iftira atacak, ben cevap vereceğim, 'Arkadaş, sen ispatla.' Müfteri iftirasını ispatlamakla mükellef. Türkiye'nin 'DEAŞ'tan petrol aldığı' iddiası tarihin en büyük yalanıdır, böyle cevap verilir buna. Bunu ispatlasınlar. Amerika özür dilemiştir, Rusya bundan geri adım atmıştır."