Doğalgaza indirim müjdesi

Bakan Albayrak, vatandaşa sözünü tuttu, kış gelmeden doğalgazda indirim müjdesi verdi. Yarından itibaren yüzde 10 indirim uygulanacak. Karar, vatandaşın ve sanayicinin enerji faturasına yıllık 2.5 milyar lira indirim olarak yansıyacak.

Kaynak Gazete
Giriş Tarihi:
Doğalgaza indirim müjdesi
Enerji ve Tabii KaynaklarBakanı Berat Albayrak, doğalgazfiyatlarına 1 Ekim'denitibarengeçerli olmak üzere yüzde 10 indirimuygulanacağını açıkladı. Doğalgazdakiindirim vatandaşın ve sanayicininenerji faturasına yıllık 2.5 milyar liraindirimolarak yansıyacak. Böylecebir ailenin yıllık ortalama doğalgazfaturası 125 lira düşecek.

YÜZDE 10 YAPILACAK
Albayrak, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) gerçekleştirdiği ziyarette, yılbaşı itibarıyla özellikle İran tahkim davasıylailgili olumlu karar çıktıktan sonra buna bağlı olarak doğalgazda indirim olacağını söylediklerini hatırlattı. Tahkimle ilgili kararın yılın son çeyreğinde karar aşamasına geldiğini ve yıl sonundan önce uygulanacağını dile getiren Albayrak, "Halihazırda karar imza noktasına gelmediği için süreç tamamlanmadı ama inşallah kış gelmeden bu süreci başlatacağımızı ifade ettiğimiz için bu kış gelmeden bu indirim 1 Ekim'den başlamak üzere hem tüketiciye hem sanayiye yüzde 10 olarak yansıyacak" ifadelerini kullandı. Albayrak, doğalgaz fiyatlarındaki indirimin hane halkının gelirine ekstra bir kaynak oluşturmasının yanı sıra sanayideki maliyetleri de düşürerek daha fazla rekabet sağlayacağına dikkati çekti.

ELEKTRİĞE DE YANSIYACAK
Doğalgazdaki indirimin enflasyon da dahil birçok alana zincirleme etkisiolacağına inandıklarını belirten Albayrak, "Elektrikte bir zam öngörmüyoruz, inşallah bu maliyetlerin düşmesine dayalı önümüzdeki dönemde tam tersine elektrik maliyetlerinde düşüş olması yönünde bir hareket de olması muhtemel" diye konuştu. İndirimle 2016'nın son 3 ayında Türkiye'de doğalgaza ödenen toplam fatura 760 milyon TLazalacak. 2017'de ise bu rakam 2.5 milyar TL'yi bulacak.

PUTİNGELİYOR
Türk Akımıprojesiyleilgilimüzakeresürecinin devam ettiğiniaktaran Albayrak, RusyaDevlet Başkanı VladimirPutin'in9-13 Ekim'deİstanbul'da düzenlenecek23. Dünya EnerjiKongresiiçin Türkiye'yegeleceğini belirtti.Albayrak, kongrenin çokönemli bir organizasyonolduğuna işaret etti.

KÖMÜRE MİLYARDOLARLIK YATIRIM
Yerlikömür ve güneşte yeni ihalelerin yapılacağı bir sürece girildiğini dile getiren Bakan Albayrak, yıl sonundan önce gerçekleştirilecek kömür ihalesiyleilgili 5-6 bölge belirlediklerini, bu bölgeleri iki kritere göre değerlendirdiklerini söyledi. Birinci kriterin bölgedeki arz talep dengesiolduğunu anlatan Albayrak, "İkincisi de o bölgedeki rezervlerin kalorifik değeri, yapılacak yatırımın geri dönüşü ve etkisi. Yürüttüğümüz çalışmalarda özellikle Ankara bölgesinde Çayırhanöne çıkıyor. Önümüzdeki hafta içinde ilana çıkacağını düşünüyoruz. Mevcut sahanın işletme devir hakkıyla elektrik alım garantisine dayalı açık eksiltme usulüyle 700-800 megavatlık kapasiteden elektriği kamuya en uygun şekilde sağlayacak bir yatırım olacak. 1 milyar doların üzerinde bir yatırım. Hem yerli kaynakları hem de istihdamın önünü açıp hem de maliyetleri aşağı çekeceğiz" diye konuştu.

Günün Manşetleri

Tüm Manşetler