Kazanç torbası

Bağ-Kur’lular prim için ayda 82 ile 538 lira arasında daha az ödeme yapacak. Şehit yakınları ve taşımacılık yapanlar ÖTV’siz araç alacak; otomobilin fiyatı yüzde 31 düşecek. Evde çalışanlar; aileleri üzerinden sağlık hizmeti alacak, GSS primini 30 güne tamamlamayacak

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 21 Ağustos 2016 Güncelleme 21 Ağustos 2016, 01:04
Kazanç torbası

İÇİNDEKİLER

Çok sayıda müjde içeren torba yasa tasarısı, Meclis'ten geçti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın onayının ardından Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek yasa, pek çok vergi ve prim teşviğini içeriyor. İşte bunlardan bazıları:

* Ödemelerini düzenli yapan Bağ- Kur'lulara 5 puan prim indirimi yapılacak. 2.7 milyon Bağ-Kur'lunun cebinden prim için ayda 82,35 ile 535,28 lira arasında daha az para çıkacak. Bağ-Kur'luların primleri, asgari ücret ile asgari ücretin 6.5 katı arasında kalmak kaydıyla kendileri tarafından beyan edilen kazancın yüzde 34.5'i üzerinden hesaplanıyor. Buna göre; halen Bağ-Kur'lular ayda en az 568,22 ve en yüksek 3.693,40 lira prim ödüyor. 5 puan indirimle oran yüzde 29.5'e inecek. Böylece en az prim 485,87, en yüksek prim ise 3.158,12 liraya düşecek.

YALITIM VERGİDEN DÜŞECEK
* Şehit eş veya çocukları, şehidin eş ve çocuğunun bulunmaması halinde ise anne veya babası, bir defaya mahsus olmak üzere ÖTV ödemeksizin araç alabilecek. Taşımacılıkla uğraşanlar, taksi, dolmuş, minibüs, midibüs, otobüs, servis, kamyon, kamyonet ve tır gibi araçlarını ÖTV'siz yenileyecek. Otomobillerdeki yüzde 45 olan ÖTV sıfırlanacak, fiyat yüzde 31 civarında inecek. 80 bin liralık araçta 25 bin, 70 bin liralık araçta 22 bin, 60 bin liralık araçta 19 bin, 50 bin liralık araçta 16 bin liralık indirim olacak.

* Özel kreş ve gündüz bakım evlerinin 5 vergilendirme dönemi süresince elde edilen kazançları kurumlar vergisinden istisna tutulacak.

* Gayrimenkul sahiplerince yapılan ısı yalıtımı ve enerji tasarrufu sağlamaya yönelik harcamalar doğrudan gider olarak indirilebilcek.

* Primini düzenli olarak yatıran esnaf, yasanın yürürlüğe girmesinin ardından daha az ödeme yapacak.

*Taksi, servis, otobüs gibi araçlar Özel Tüketim Vergisi ödenmeden yenilenebilecek. Vatandaş yeni araçlarla ulaşımını sağlayacak.



EVDE ÇALIŞANA PRİM MÜJDESİ
Kısmi süreli veya çağrı üzerine çalışanlar, ay içerisinde günün bazı saatlerinde çalışıp, çalıştığı saat karşılığında ücret alanlar ve ev hizmetlerinde çalışanlardan ay içinde 30 günden eksik prim ödeme gün sayısı bulunanlar, 30 günden eksik günleri için genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişi sayılacak. Yani eşlerinden ya da anne babalarından sağlık hizmeti almaya devam edecekler ve ekstra prim ödemeyecekler. Bu kişilerin Genel Sağlık Sigortası primlerini 30 güne tamamlaması gerekmeyecek.