Türkiye ekonomisi göz kamaştırıyor...

Giriş Tarihi 16 Mayıs 2016, 00:00 Güncelleme 16 Mayıs 2016, 03:11
Türkiye ekonomisi göz kamaştırıyor...

İÇİNDEKİLER

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Türkiye ekonomisinin önündeki tüm sıkıntılara, dünyanın içinde bulunduğu olumsuzluklara karşın güçlü bir performans sergilediğini söyledi. Elitaş, "Dünya ekonomisinde sinyalleri yavaş da olsa görülmeye başlayan toparlanma süreci, bölgesel sorunların çözümüyle başta büyüme, ihracat olmak üzere ekonomik performansımızı yeniden yakalıyoruz" dedi. Türk firmaların global birer oyuncu olması için çaba gösterdiklerini anlatan Elitaş, teknoloji transferi gerçekleştirmek için yurtdışı şirket alımlarına yönelik kredi faiz desteği vereceklerini söyledi.

"RİSK VE FIRSATLARI DİKKATE ALINIYOR"
Bakan Elitaş, ekonominin yol haritasını hazırlarken risk ve fırsatları dikkate aldıklarını ifade etti. Elitaş, "Küresel ekonomide yaşanılan süreç doğrultusunda makro hedeflerde güncellemeye gidilmesi gerçekçi, yapılması gereken bir harekettir. Nitekim 2023'e giden yolda yürütülen programlar, projeler çağın ihtiyaçlarına göre kurguda tasarlandı. Stratejimiz uzun vadeli dinamik ve esnek yapıya sahiptir. Kamu kurumlarının işbirliğinde özel sektörün ihtiyaçları doğrultusunda revize edilmektedir" dedi.

OVP'DE GÜNCELLEME
Ekim 2015'te yayınlanan Orta Vadeli Program'da bu yıl için ihracat öngörüsünün 150 milyar dolar olduğunu anımsatan Elitaş, "AB'deki toparlanmanın ivmeleneceği ve jeopolitik riskleri azalacağı varsayımı ile 11 Ocak 2016'de bu hedef 155.5 milyar dolar olarak yukarı yönlü revize edilmiştir" değerlendirmesini yaptı. Türkiye İhracat Stratejisi kapsamında ticarette yenilikçi, inovatif yaklaşım arayışına girildiğini anımsatan Bakan Elitaş, "Pazar çeşitlendirilmesi ile yeni pazarlara ulaşmak ve aynı zamanda mevcut pazarlardan alınan payları artırma konusunda katma değer, inovasyon ve ileri teknoloji konularına ağırlık vermekteyiz. Bu konuda en etkili aracımız devlet yardımları" dedi.

TEKNOLOJİ TRANSFERİNE DESTEK YAĞIYOR
Elitaş, ihracatın artması için katma değer ve ileri teknolojiye yönelik devlet desteklerinin süreceğini belirterek, "Firmalarımızın uluslar arası pazarda kendi markalarıyla global oyuncu olmalarını sağlamaya çalışıyoruz. Teknoloji şirketlerinin alımına yönelik finansman desteği tasarladık. Teknoloji transferi gerçekleştirmeleri amacıyla yurtdışı şirket alımlarına yönelik mali, kredi faiz giderlerine destek veriyoruz" değerlendirmesini yaptı. Elitaş, moda tasarımı alanında çalışan şirketleri ve tasarım ofislerini de desteklediklerini söyledi.

Bakan Elitaş, şöyle devam etti: "Türk tasarımcıların dünyaya açılabilmelerine, dünyaca tanınmış profesyoneller ile çalışmalarına imkân sağlanıyor. Tasarım ve ürün geliştirme projeleri kapsamında şirketlerin tasarım departmanı kurma ve geliştirme faaliyetlerinin destekleneceği yeni bir mekanizma daha oluşturuldu."

HAZAL ATEŞ