Türkiye dönüşüyor

Türkiye’de yıkılıp yeniden yapılması gereken 6 milyondan fazla konut olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, kentsel dönüşümün vatandaşı güvenli binalara kavuşturacağını söyledi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 12 Nisan 2016 Güncelleme 12 Nisan 2016, 01:52
Türkiye dönüşüyor

İÇİNDEKİLER

Ekonomiye 400 milyar dolarlık katkı sağlayacak kentsel dönüşüme ilk kazmanın vurulduğu 2012'den bu yana yaşanan süreç yeni bir aşamaya geçiyor. Sabah Gazetesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen 'Kentsel Dönüşüm ve Akıllı Şehirler Kurultayı' hem bu yeni aşamanın hem de dönüşümün parametrelerinin tartışıldığı beyin fırtınasına döndü. Kurultayın açılış konuşmasını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptı. Erdoğan, Türkiye'de yeniden yapılması gereken 6 milyondan fazla konut olduğunu kaydetti. Kentsel dönüşümle amaçlarının yuva yıkmak değil, tam tersine vatandaşları güvenli ve huzurlu yuvalara kavuşturmak olduğunu vurgulayan Erdoğan, bu anlayışla kentsel dönüşüm çalışmalarının hedefledikleri sonuca ulaşacağına inandığını dile getirdi.

KALİTE ARTACAK
Türkiye'nin 2023 yılına kadar 6 milyon ilave konuta ihtiyaç duyacağını söyleyen Erdoğan, TOKİ'nin ve kurumsal firmaların örnek uygulamalarıyla, vatandaşların, sadece içinde oturacakları değil, kalitesiyle, teknolojisiyle, çevresiyle, sosyal donatılarıyla kendisine yüksek hayat kalitesi sunacak konutlara sahip olmasını istediklerini anlattı. bin 200 ki şi izle di Turkuvaz Medya Grubu Başkan Vekili Serhat Albayrak'ın ev sahipliğinde düzenlenen kurultayı, bin 200 kişilik üst düzey bir davetli grubu izledi. Kurultayda konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, yeni bir şehircilik anlayışına geçtiklerini, akıllı kentlerin inşa edileceğini söyleyerek, "Akıllı kentler üreten kentler olacak" dedi.



'KANAL İSTANBUL'U MUTLAKA YAPACAĞIZ'
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kanal İstanbul projesi ile ilgili de şu noktaların altını çizdi: "2023'e kadar ikinci bir 500 bin konut hedefi vardı. Şimdi bu hedefi aştık ve toplamda inşallah diyoruz ki 1 milyon değil, 1 milyon 200 binlik bir rakama doğru gidelim. Kanal İstanbul yapıldığı anda Kanal İstanbul'un her iki tarafında gerçekten İstanbul'un şanına yakışır konutlarla farklılık arz etmesi gerekiyor. Kanal İstanbul olacak. Kanal İstanbul'u yapacağız. Kim ne derse desin yapacağız."

'YATAY YAPILAŞMA ZAMANI GELMİŞTİR'
"Artık dikey yapılaşmadan yatay yapılaşmaya geçmemizin zamanı gelmiştir" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: "Mesela Kanal İstanbul'un çevresinde, ben arkadaşlarıma da söyledim, kesinlikle dikey mimariye müsaade edilmemelidir. Tabii alan itibarıyla sıkıntılı olduğumuz yerlerde dikey mimari kullanılabilir ama dikey mimariye gerek olmayan yerlerde bizim özgün mimarimizi, yerel mimarimizi kullanmak suretiyle gerçekten dünyaya yerleşimde farklı mesajlar vermemiz lazım."

KONUTLARIN YÜZDE 9'UNU TOKİ ÜRETTİ
TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, "19 yılda 43 bin konut üreten bir idareden son 13 yılda 710 bin konut üreten bir yapıya geldik. 2023 hedefimizi 1 milyon 200 bin konut olarak belirledik" dedi. Bu yıl hedeflerinin iştirak şirketleri hariç 60 bin sosyal konutu inşa etmek olduğunu belirten Turan, "TOKİ'nin sektöre aktardığı kaynak, son 13 yılda yaklaşık 120 milyar lira. Türkiye'deki konutların yüzde 8.5-9'unu ürettik" diye konuştu.



CUMHURUN BAŞKANI MANŞETİ
Turkuvaz Medya Grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Serhat Albayrak, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, Cumhurbaşkanı seçildiği günün ertesinde çıkan Sabah Gazetesi'nin 'Milletin adamı yüzde 52 ile Çankaya'da' manşetinin bulunduğu sayfayı hediye etti.