Geleceğin tehditlerine göre tasarlandı

Giriş Tarihi 03 Nisan 2016, 00:00 Güncelleme 03 Nisan 2016, 19:28
Geleceğin tehditlerine göre tasarlandı

İÇİNDEKİLER



Türkiye'nin en büyük özel sermayeli savunma sanayi şirketi olan ve Altay Milli Ana Muharebe Tankı Projesi'nin ana yüklenicisi konumundaki Otokar Otomotiv ve Savunma Sanayi AŞ, tankın seri üretimi konusundaki iddiasını ortaya koydu.

SERİ ÜRETİM İÇİN HAZIR
Şirketin faaliyet raporunda, Altay Tankı'na yönelik yürütülen çalışmalar ile seri üretim konusundaki beklenti ve hazırlıklara yer verildi. Otokar Otomotiv ve Savunma Sanayi AS¸ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç da savunma sanayisine yönelik faaliyetleri ve Altay Tankı'nın seri üretimine yönelik değerlendirmesinde, şirket olarak savunma sanayinde 2015'te yurt içi ve yurt dışından aldıkları siparişlerin üretimlerine odaklanacaklarını ancak ihracat konusundaki çalışmalarına da hızla devam edeceklerini belirtti.

Altay tankının teknik detayları da ortaya çıktı.



Tankın seri üretimi için, "Bu görev için alt yüklenicilerimizden işçilerimize kadar tüm insan kaynağımız, deneyimimiz, kabiliyetlerimiz ve ülkemiz için en iyiyi sunma tutkumuz ile göreve hazır bekliyoruz" ifadeleri kullanan Koç, şunları kaydetti:"Türkiye'nin en büyük kara sistemleri projesi olan Altay Tankı'nda ise görevlendirildiğimiz takdirde üzerimize düşen tüm yükümlülükleri en yüksek hassasiyet ve istekle yerine getirmeye hazır olarak bekliyoruz. Özellikle dost ve müttefik ülkelerin Altay Tankı'na gösterdiği ilginin, uzun vadede Türkiye savunma sanayisi ihracatına da olumlu etki yaratacağına inanıyoruz."

İşte milli gututumuz Altay Tankı'nın bütün özellikleri:



GELECEĞİN TEHDİTLERİNE GÖRE TASARLANDI
Otokar'ın ana yükleniciliğinde tasarlanan ve geliştirilen Altay Tankı, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyaçları doğrultusunda, milli imkan ve kaynakların kullanıldığı bir proje olma özelliği taşıyor. Tasarım, prototipleme ve kalifikasyon projesi olan Altay sayesinde Türkiye, fikri mülkiyet hakları kendisine ait olan bir ana muharebe tankına kavuşmakla beraber, karada giden en komplike aracı tasarlama ve üretme altyapısına da sahip olacak.

Altay Tankı, en son teknoloji ile donatıldı ve 21. yüzyılın modern orduları için gerekli her türlü taktik yeteneği sağlayacak şekilde geliştirildi.

Altay'ın yeni jenerasyon diğer tanklara göre en büyük avantajlarından biri, konsept tasarım aşamasından itibaren bugünün ve geleceğin görev şartları ve tehditleri göz önüne bulundurularak tasarlanması oldu.

Tankın, kusursuz hareket kabiliyeti, üstün ateş gücü ve dayanıklılığıyla gelecekte muharebe sahalarının en kritik unsurlarından biri olması öngörülüyor.

Her türlü arazi şartları ve iklim koşullarında en zorlu testlere tabi tutulan Altay, başarılı bir performans sergiledi.

Altay'ın, yeni nesil tanklar arasında en gelişmiş ana muharebe tanklarından biri olması bekleniyor.

Tankın üzerinde ana silah olarak 120 mm'lik 55 kalibre top yer alıyor. Altay'ın yeni nesil atış kontrol sistemi, hareket halindeki hedefleri de yüksek isabet oranıyla vurabilmesine imkan sağlıyor. Ayrıca tankın, meskun mahal ve ateş destek ihtiyacına yönelik uzaktan kumandalı silah sistemi ve 7,62 milimetrelik kule makinalı tüfeği bulunuyor.


Tank, her türlü tehdide karşı kompozit/reaktif zırhlar ve mürettebatın kimyasal, biyolojik, radyoaktif ve nükleer tehditlerin bulunduğu ortamlarda görev yapmasına olanak sağlayan sistemlerle korunuyor.

Yaşam Destek Sistemi, İlave Mayın Koruma Kiti, Yardımcı Güç Grubu, Lazer Uyarı Sistemi, 360 derece Durumsal Farkındalık Sistemi, Altay'ın önemli unsurları arasında yer alıyor.

Altay'ın yüksek teknoloji ürünü yeni nesil komuta kontrol sistemi, muharebe sahasındaki taktik-lojistik durum bilgisinin, emir, mesaj ve alarmların, tüm muharebe unsurlarının kullanımına uygun üretilmesi, işlenmesi ve dağıtılması fonksiyonlarını en etkin şekilde yerine getiriyor.

PROJENİN SEYRİ
Altay Tankı Projesi'nin bugüne kadarki seyrinde öne çıkan gelişmeler şöyle:

- 2008'de Kara Kuvvetleri Komutanlığı Türk Ana Muharebe Tankı ihtiyacının yurt içi geliştirme modeli ile karşılanmasına yönelik olarak Otokar'ın ana yükleniciliğinde sözleşme imzalandı.

- 2011'de Altay'ın gerc¸ek boyutlu modeli kamuoyuna ilk kez sergilendi.

- 2012'de Altay'ın ilk prototipleri üretildi.

- 2015'te Altay Ana Muharebe Tankı'nın son iki prototipinin Tu¨rk Silahlı Kuvvetleri ve Savunma Sanayi Müsteşarlığındaki testleri başladı.