İflastan uluslararası başarıya

Ortadoğu'nun altın ve mücevher lideri Kuyumcukent'in işletme şirketi KİAŞ'ın yeni yönetimi, şirketi 2 yıl önce iflasın eşiğinden kurtararak dünya çapında 2 uluslararası ödüllü şirket haline getirdi.

Giriş Tarihi 07 Eylül 2015, 00:00 Güncelleme 07 Eylül 2015, 14:44
İflastan uluslararası başarıya

İÇİNDEKİLER

Ortadoğu'nun en büyük entegre altın, gümüş ve mücevher üretim ve ticaret merkezi olan Kuyumcukent'in işletme şirketi olan Kuyumcukent İşletme A.Ş. (KİAŞ)'ın yeni Yönetimi, şirketi 2 yıl önce iflas (Sermayesinin 1/3 ünü kaybetmiş şirket) noktasından devralıp; kısa zamanda şirketi dünya çapında 2 uluslararası ödüllü şirket haline getirdi. Bugün KİAŞ karlı bir kuruluş haline gelmiş olup, geçmiş dönemlerin bıraktığı açıklar/zararlar/borçlar da sıfırlandı. 10 yıldır zarar eden şirketi kar'a geçirirken, ek kaynak kullanılmamış, sadece "iyi yönetim" ilkeleri sergilenerek başarıya ulaşılmış, sonrasında 4 İSO Kalite belgesine hak kazanıldı.

Özverili çalışmalar sonucunda; merkezi Oxfort/İngiltere'de bulunan Avrupa İş Konseyi'nin (Europe Business Assembly) organizasyonu içinde yer alan Sokrates Komitesinin kararı ile, 01 Temmuz 2015'te Montrö/İsviçre'de düzenlenen Dünya Liderler Zirvesinde KİAŞ'a İsviçre Kalite Standartları Enstitüsünce "Uluslararası Kalite Ödülü" verilmiştir. Aynı törende Kapodakya'daki başarıları nedeniyle ülkemizden Nevşehir Belediye Başkanı da ödül alırken, Europe Business Assembly adlı örgüt geçmiş yıllarda dönemin Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve Uludağ Üniversitesi Rektörüne de ödül vermiş itibarlı bir kurumdur.

Çok geçmeden KİAŞ'a bir ödül de merkezi Paris'te bulunan Association Otherways Management&Consulting kuruluşundan gelmiştir. "KALİTEDE
EN İYİ ŞİRKET PLATİN ÖDÜLÜ", 27 Temmuz 2015'de İtalya'nın Roma şehrinde düzenlenen törende alınmıştır. Association Otherways Management&Consulting adlı dünya çapındaki Uluslararası Örgüt geçmiş yıllarda Türkiye'den; Garanti Bankası, Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş., İETT, Abdi İbrahim, Ege Yapı Grup, Konya Şeker Sanayi ve Tic. A.Ş., İstanbul Tersanesi gibi ülkemizdeki önemli firma ve kuruluşlara ödül vermiştir.

Bu defa da KOSGEB KİAŞ'ı; "KOBİ ve Girişimcilik Ödülleri 2015" yarışması finalisti olarak belirlemiştir. KOSGEB Başkanlığı tarafından her yıl düzenlenen KOBİ ve Girişimcilik Ödülleri töreni, her yıl Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ın katılımıyla düzenlenmişti.

Başarıların mimarı KİAŞ Genel Müdürü Selami Tütüncüoğlu, eğitim alanına da el attı ve ilk defa "Kuyumculuk Eğitim Çalıştayı" düzenlendi, Okul Açılışı gerçekleşti.

KİAŞ'ın görevlerinden birisi de sektörün gelişimi için eğitim faaliyetlerine öncülük etmek. Bu görevin layıkıyla yerine getirilebilmesi için çalışmalarına başlayan KİAŞ, kuyumculuk sektörünün ihtiyacı olan nitelikli işgücünü sağlayan ülkemizdeki tüm Enstitü, Fakülte, Yüksek Okul, Lise, Mesleki Eğitim Merkezlerinin envanterini çıkarmış, sonrasında sırasıyla bu kurumları ziyaret etmeye ve okulların ihtiyaçlarını kendi imkanları doğrultusunda karşılamaya başlamıştır. Bu yelpazeyi geliştiren Türkiye'nin en önemli kuyumculuk üretim ve ticaret merkezinin Yönetimi olarak, sektörün nitelikli eleman ihtiyacını daha uygun koşullarda sağlamak maksadıyla daha önce yapılmamış olan bir inisiyatifi başlatarak, ülkemizde kuyumculukla iştigal eden yüksek lisans, lisans, ön lisans ve orta öğretim düzeyinde eğitim veren en önemli 17 okulu geçtiğimiz aylarda oluşturduğu heyetlerle ziyaret etmiş, yetkililerinden bilgi almış, atölye ve laboratuarlarını yerinde görmüş, idarecileri, kuyumculuk öğretmen ve öğrencileri ile görüşmüş, Kuyumcukent'i tanıtarak sektörün eleman ihtiyacını bildirmiş ve hali hazır durum ve gelecekte neler yapılabileceği üzerine görüş alışverişinde bulundu.

Bu ziyaretler sırasında okullarda atölye derslerindeki uygulama eksiklikleri gözlemlenmiş ve bu olumsuz durumun nitelikli eleman yetişmesine izin vermediği tespit edilmiştir. Sektörle bağları yetersiz olan eğitim kurumlarının verdiği eğitim emeğinin artırılması, diğer taraftan sektörün ihtiyaç duyduğu halde temin edilemeyen eleman gereksinimini buluşturarak sektörün önünün açılması ve okulları işin ustaları ile bir araya getirip teoriyle pratiğin birleşmesinin sağlanması hedeflenerek 01-02 Eylül 2015 tarihlerinde Kuyumcukent Konferans Salonunda Kuyumcukent Kuyumculuk Eğitim Çalıştayı düzenlendi.

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız ve Bahçelievler Kaymakamı M.Ali Özyiğit katılımları ile onurlandıkları, büyük bir katılımla başarılı bir şekilde gerçekleştirilen Kuyumculuk Eğitim Çalıştayı ile sektörün gelişimi adına çok önemli sonuçlara ulaşıldı. Kuyumculuk ile iştigal eden üniversitelerin, meslek yüksek okullarının dekanları, öğretim üyeleri, akademik kadroları ve liselerin, mesleki eğitim merkezlerinin idari kadroları, öğretmenleri ve öğrencilerini sektör mensupları ve ustalarla buluşturan Çalıştayı düzenleyen Kuyumcukent Yönetimi sektör gelişimi adına önemli işlere imza atmaya devam ediyor.

Düzenlediği Çalıştay ile eğitim faaliyetlerine verdiği önemin altını çizen Genel Müdür Selami Tütüncüoğlu, genç istihdamın desteklenmesi ve sektörel uzmanlaşmanın sağlanması amacıyla Kuyumcukent'te bir okulun da açılmasına önderlik etti. İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız'ın katılımıyla 02 Eylül 2015 Çarşamba günü açılışı gerçekleştirilen Mesleki (Çıraklık) Eğitim Merkezi için Kuyumcukent Yönetimi tarafından Wedding World Kuyumcukent AVM'de tahsis edilen 500 m2'lik alana modern eğitim imkanlarına sahip derslikler ve atölye bölümü inşa edildi. Yenibosna'da faaliyet gösteren Mustafa Nevzat Pısak Mesleki Eğitim Merkezinin bünyesinde açılan ve kuyumculukla ilgili eğitimlerin verileceği bir şubesi olan Mesleki Eğitim Merkezi'nde gerçekleştirilecek eğitimlere, Kuyumcukent dışından öğrenciler de katılabilecek. Ayrıca açılan Mesleki Eğitim Merkezi, kuyumculukla iştigal eden her resmi ve özel eğitim kurumuna talebi halinde tahsis edilebilecek.