Stajyere ücret ödenir

Yaz aylarıyla birlikte staj dönemi de başladı. Stajyerler belli oranlarda maaş hakkına sahipler

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 13 Haziran 2015 Güncelleme 13 Haziran 2015, 00:00
Stajyere ücret ödenir

İÇİNDEKİLER

YAZ mevsimiyle birlikte öğrenciler ve yeni mezunlar için staj dönemi de başladı. Öğrencilere mesleklerine ilişkin pratik becerilerini geliştirme imkanı sağlayan stajın belli kuralları var. İşte staj ile ilgili bilmeniz gerekenler:

ZORUNLU STAJ:
Meslek lisesi ya da meslek yüksek okulu öğrencileri bu kapsamda. Zorunlu stajda sigortayı okul ödüyor. Ücreti ise staj yapan işletme veriyor. Stajyer maaşı, 20 ve üzerinde personeli olan işyerlerinde asgari ücretin yüzde 30'undan, 20'den az personeli olanlarda ise yüzde 15'inden aşağı olamıyor.
OKULUN TAVSİYE ETTİĞİ STAJ:
Üniversitelerin diğer bölümlerinde okuyan öğrenciler bu kapsamda bulunuyor. Bazı bölümlerde öğrencilerin staj yapması isteniyor. Bu stajlarda işletmelerin ücret zorunluluğu yok. Okulun ise sigorta yapması zorunlu.

ÖĞRENCİNİN KENDİ İSTEĞİ İLE YAPTIĞI STAJ:
Bazı öğrenciler, tecrübe kazanmak için işletmelere giderek yaz aylarında çalışıyor. Bu durumda çalıştırılan öğrenciler normal çalışan gibidir. Eğer sigortası yapılmaz ise kayıtdışı çalışan hükmüne girer. Bu yüzden öğrenci çalıştıranların sigorta yapmaları ve maaş vermeleri gerekiyor.

Zoruncu staj ücreti, staj yapılan işyerindeki personel sayısına göre değişiyor. Mevcut asgari ücrete göre; stajyere 20 ve üzeri personel çalışan işyerinde 284.70 lira, 20'den daha az kişi olan yerlerde 142.30 lira aylık ücret ödenmesi gerekiyor.