Kaçak kullanan 24 bin aboneye şok!

Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş, (DEDAŞ) Güneydoğu'daki 6 ilde kayıt dışı elektrik kullandıkları tespit edilen 24 bin 467 abone hakkında suç duyurusunda bulundu.

Giriş Tarihi 14 Nisan 2015, 00:00 Güncelleme 14 Nisan 2015, 12:47
Kaçak kullanan 24 bin aboneye şok!

İÇİNDEKİLER

Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. (DEDAŞ) Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak'ta son bir yıl içerisinde 24 bin 467 abone hakkında, kaçak elektrik kullandıkları gerekçesi ile Cumhuriyet Savcılıkları'na suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusu sonrasında mahkemelerde görülen davalarda, şimdiye kadar 2 bin 500'ü aşkın aboneye 'kaçak elektrik kullanmak' ve 'mühür bozmak' gibi suçlardan para ve hapis cezaları verildi.

DEDAŞ hukuk bürosundan alınan bilgilere göre, 6 ilde toplam 24 bin 467 olan suç duyurularında ilk sırayı Şanlıurfa alırken, bu ilde 12 bin 200 abone hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulduğu belirtildi. İkinci sırada yer alan Batman'da 6 bin 81, Diyarbakır'da 4 bin 424, Mardin'de 964, Siirt'te 501 ve Şırnak'ta da 297 abone hakkında kaçak elektrik kullanmaktan ötürü savcılıklara suç duyurusunda bulunulduğu kaydedildi.

KAÇAK ELEKTRİK HIRSIZLIK SAYILIYOR
Yapılan yazılı açıklamada, önceki yıllarda Türk Ceza Kanunu'na göre kaçak elektrik kullanmanın 'hırsızlık' olarak sayıldığı ve bu yüzden çok kişinin hapis cezası aldığı belirtilerek şöyle denildi:

"Her ne kadar kaçak elektrik kullanma Ceza Kanunu'nun 163'üncü maddesine sonradan eklenen bir fıkra ile 'Karşılıksız yararlanma' suçuna dönüştürülmüş olsa da, kaçak elektrik kulananlara hala hapis cezası veriliyor. Bu kapsamda karşılıksız yararlanma suçunun sabit olması halinde kaçak elektrik kullanan kişiler hakkında mahkemelerce 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilmektedir."

2 BİN 500'Ü AŞKIN ANONEYE PARA YA DA HAPİS CEZASI
DEDAŞ avukatları, elektrik sayaçları ile oynanması ya da mührün kırılması halinde abonelerin kaçak elektrik kullanmanın yanı sıra, Türk Ceza Kanunu'nun 203'üncü maddesinde düzenlenen 'Mühür bozma' suçunu da işlemiş olacağına dikkat çekerek şunları söyledi:

"Elektrik sayacını bozan ya da mührünü kıran kişi hakkında, bunun yanı sıra ayrıca kaçak elektrik kullanmak suçundan 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası uygulanabilmektedir. Nitekim Dicle EDAŞ tarafından elektrik dağıtım hizmeti verilen 6 ilde yaklaşık 2 bin 500'ü aşkın aboneye kaçak kullanım ve mühür bozma gibi suçlardan dolayı mahkemeler tarafından değişik sürelerde hapis ve değişik miktarlarda para cezası verildi."

6 İLDE KAYIP- KAÇAK ORANI YÜZDE 75

Dicle EDAŞ açıklamasında, haklarında kaçak elektrik kullandıkları için suç duyurusunda bulunulan 24 bin 467 aboneden 9 bin 82'si hakkında, tüketim bedelleri göz önünde bulundurularak uygulanan cezai bedelleri ödedikleri için ilgili Cumhuriyet Savcılıkları'nca takipsizlik kararı verildiği ifade edildi. Haklarında suç duyurusunda bulunan abonelerden geriye kalan 5 bin 619'u hakkında ise asliye ceza mahkemelerinde dava açılırken, bu abonelerle ilgili yargılama süreci devam ediyor. Bunların dışında kalan 9 bin 766 abone ile ilgili olarak da savcılık soruşturması halen devam ediyor.

DEDAŞ açıklamasında elektrik dağıtım hizmeti verilen Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak olmak üzere 6 ilde, kayıp kaçak oranının yaklaşık yüzde 75 düzeyinde bulunduğu dile getirildi.