Kar mahsulu bollaştıracak

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 21 Şubat 2015 Güncelleme 21 Şubat 2015, 01:30
Kar mahsulu bollaştıracak

İÇİNDEKİLER

2014'ü kuraklık ve don olaylarıyla geçiren Türkiye'de, bu yıl mevsim normallerinde giden yağışlar çiftçilerin yüzünü güldürdü. Son 1 aydır görülen kar yağışlarının etkisiyle buğday, arpa, çavdar gibi tahıl ürünlerinin üretiminde, ilkbahar yağışlarının da normal koşullarda seyretmesi halinde yüzde 15 artış bekleniyor. Son dönemde fiyatları el yakan fındık, ceviz gibi sert kabuklu meyvelerin üretiminin ise ortalama yüzde 20 artacağı öngörülüyor. Yağışsız geçen ve mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığı nedeniyle 2014'te meyve ağaçları erken çiçeklenmiş, don olayları nedeniyle de rekolte düşmüştü.

ÜRETİM ARTACAK
Bu yıl mevsim normallerinde giden hava sıcaklığının etkisiyle meyve üretimi artacak. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, yağışlar mevsim normallerinde giderse, tarım ürünlerinde yine bir rekolte yılının yaşanabileceğini kaydetti.

DON RİSKİ OLUŞMADI
MEYVE yetiştiriciliğinde en büyük tehlikenin ilkbaharda görülen don olayları olduğunu ifade eden Bayraktar, şunları anlattı: "İlkbaharda don olayları olmaması için Şubat, Mart aylarında sıcaklıkların mevsim normallerinde gerçekleşmesi önemli. Şu günlerde havalar normal, ilkbaharda don riski
oluşmadı. "

Betül ALAKENT