Anneye 1.5 maaş

Doğum izni sonrası yarı zamanlı çalışan işçi anne, bu sürede işverenden yarım maaş, İşsizlik Fonu'ndan da 961 lira alacak. Aylık 949 lira kazanan asgari ücretli anne, yarı zamanlı çalışma döneminde bin 435 lira gelire kavuşacak

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 28 Ocak 2015 Güncelleme 28 Ocak 2015, 00:46
Anneye 1.5 maaş

İÇİNDEKİLER

Çalışan annelere ve anne adaylarına önemli müjdeler getiren Aile Paketi, Meclis'e sunuldu. Doğum yapan kadınlara analık izni sonrası yarım gün çalışma imkanı öngören paket ile anneler bu süre içinde maaşlarını alacak. İşveren, işçi anneye maaşın yarısını ödeyecek, devlet de İşsizlik Sigortası Fonu'ndan ödeme yapacak.

TUTAR BELLİ OLDU

Yarı zamanlı çalışan anneye İşsizlik Fonu'ndan ne kadar ödeme yapılacağı belli oldu. Tasarı ile yarım çalışma ödeneğinin günlük miktarı, günlük asgari ücretin brüt tutarının yüzde 80'i kadar (aylık 961 lira) olacak. İşçinin normal ücreti ne kadar olursa olsun, yarım gün çalışan herkese bu tutarda ödeme yapılacak. Buna göre; yarım gün çalışan anne, işverenden yarım maaş, İşsizlik Sigortası Fonu'ndan da 961 lira alacak. Bu durum, asgari ücretli çalışan kadın işçilerin yüzünü güldürecek. Normalde eline aylık 949,07 lira geçen asgari ücretli kadın işçi, doğum izni sonrası yarı zamanlı çalışma döneminde aylık bin 435 lira gelire kavuşacak. Asgari ücretli işçi, yarı zamanlı çalışırken işverenden aylık 474,5 lira, İşsizlik Fonu'ndan da 961 lira ücret alacak. İşsizlik Fonu'ndan yapılacak ödemeden sadece damga vergisi kesilecek.

30 GÜN İÇİNDE BAŞVURU ŞARTI

Yarı zamanlı çalışma ödeneğinden yararlanılabilmesi için işçinin adına, doğum tarihinden önceki son 3 yılda en az 600 gün işsizlik sigortası primi bildirilmiş olması, İş Kanunu'na göre haftada 45 saatlik çalışma süresinin yarısı kadar fiilen çalışılması ve doğu sonrası analık izninin bittiği tarihten itibaren 30 gün içinde doğum sonrası yarım çalışma belgesiyle başvuruda bulunulması gerekecek. Mücbir sebepler dışında, başvuruda gecikilen süre doğum sonrası yarım çalışma ödeneği almaya hak kazanılan süreden düşülecek.



BEBEĞİN ALTINI DEVLETTEN

Doğan birinci çocukta 300 lira, ikincisinde 400 lira ve üçüncüsünde 600 lira doğum yardımı yapılacak. Devlet adeta bebeğin ilk altınını takmış olacak. Doğum yardımı hiçbir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın ödenecek ve haczedilemeyecek.

Analık izni biten kadın memur, süt izni verilmeksizin ve çocuğun hayatta olması kaydıyla isteği halinde birinci doğumda 2 ay, ikinci doğumda 4 ay, sonraki doğumlarda ise 6 ay süreyle günlük çalışma süresinin yarısı kadar çalışabilecek. Çoğul doğumlarda bu sürelere birer ay ilave edilecek. Çocuğun engelli doğması halinde her durumda bu süre 12 ay olarak uygulanacak.

Çocuğu olan memur anne ve baba, çocuğunun ilköğretim çağının başladığı tarihi takip eden ay başına kadar yarım çalışma talep edebilecek. Bu kapsamdaki memurlara, fiili çalışmaya bağlı ödemeler hariç, mali haklarla sosyal yardımlarına ilişkin her ödeme unsurunun yarısı esas alınarak ödeme yapılacak.

Çalışan kadın işçilere analık izninden sonra ilk çocuk için 60 gün, ikinci çocuk için 120 gün, üçüncü çocuk için 180 gün, engelli çocuk için ise 360 gün yarı zamanlı çalışma hakkı getirilecek. Çoğul doğum durumunda, bu sürelere 30'ar gün eklenecek. Bu hak evlat edinme halinde de tanınacak.

BELEDİYELER KREŞ AÇACAK

Doğum
yapan memura ve eşine istekleri üzerine 24 aya kadar kullandırılan aylıksız izin süresi kademe ve derece intibakında değerlendirilecek.

Özel istihdam bürosunun faaliyetleri arasına 'geçici iş ilişkisi kurma' yetkisi eklenecek. Geçici iş ilişkisi askerlik hizmeti, doğum, analık ve süt izni ile ücretsiz izin hallerinde izin süresince, ebeveynlere doğumdan sonra tanınan kısmi süreli çalışma süresince, mevsimlik tarım işlerinde ise en fazla 6 ay için kurulabilecek.

Belediye Kanunu'nun 'belediyenin görev ve sorumlulukları' başlıklı maddesinde değişiklik yapıldı. Buna göre, büyükşehir belediyeleri ile nüfusu 100 binin üzerindeki belediyeler, kadınlar ve çocukları için konukevleri, çocuklar için kreş ve gündüz bakımevleri açacak.