İşçisini düşünmeyene 121 bin lira ceza

Çalışma Bakanı Çelik, iş güvenlğii uzmanı ile sözleşme yapmayan 470 bin işyerine her a y 11 bin lira ceza kesildiğini söyledi. Ocak'tan bu ayna 11 aylık ceza 121 bin lirayı buldu

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 18 Kasım 2014 Güncelleme 18 Kasım 2014, 00:45
İşçisini düşünmeyene 121 bin lira ceza

İÇİNDEKİLER

Çalışma Bakanı Faruk Çelik, Türkiye'de tehlikeli ve çok tehlikeli 680 bin işyeri bulunduğunu belirterek, "Bu işyerlerinin 470 bini henüz iş güvenliği uzmanıyla sözleşme imzalamadı. 205 bini yapmış. Yapmayınca ne oluyor, yasa 2014 Ocak ayında yürürlüğe girdiği için Ocak'tan bugüne her ay 11 bin lira müeyyide cezası hazır" dedi. AB normlarında, hem işveren hem de çalışan anlamında farkındalık oluşturacak bir yasa çıkarttıklarını anlatan Çelik, bu yasaya uymayanların paraya çevrilemeyen 3 ila 5 yıl arasında hapis cezasına çarptırılacağını vurguladı.

'DİRENEN FAİZİYLE ÖDER'

Bakan Çelik, işyerlerine çok kısa bir süre verileceğini kaydederek, şu uyarılarda bulundu: "Şimdi yapacağımız bu düzenlemede sırf farkındalık oluşturmak için söylüyorum, çok kısa bir süre vereceğiz, bugünden herkes tedbirini alsın. İş güvenliği uzmanıyla sözleşmeyi yaptın yaptın, yapmadın, müeyyideler faiziyle birlikte kapının önüne gelecek. Eğer yapmama konusunda direniyorsan bu müeyyideyi karşılayacaksın. 'Hayır, ben görevimi yerine getiriyor, sözleşmemi yapıyorum' diyorsa işveren, 10 aylık geçmişe dönük muafiyeti getirmiş olacağız." Tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta sayılan işyerlerinin işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı ile sözleşme imzalaması gerekiyor.