Dolar gazladı

Döviz kuruna yapılan saldırılar ile 72 bin kişi kazanırken, vatandaş yandı. Dolardaki artış gaz ve elektrik faturasına yüzde 9 zam olarak yansıdı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Ekim 2014 Güncelleme 01 Ekim 2014, 01:10
Dolar gazladı

İÇİNDEKİLER

Dolarda oynanan oyunların faturası vatandaşa çıktı. Son dönemde dolarda yaşanan spekülatif artışlar yerli ve yabancı 72 bin kişiye kazandırırken, 77 milyonu ise üzdü. Doğalgaz ve elektriğe bugünden itibaren yüzde 9 zam geldi. Hem elektrik hem doğalgaz fiyatlarında, Ekim, Kasım ve Aralık aylarını içermek kaydıyla, yüzde 9'luk fiyat artışına gidildi.

ÜRETMEDEN KÂR
Lobiler son dönemde dolara saldırarak kuru yükseltti. Bazı banka ve enerji firmaları da bu furyaya katılarak yüklü miktarda dolar aldı. Parasını dövizde tutanlar 5 Eylül'den itibaren 20 gün içinde 18 milyar lira kâr etti. 5 Eylül itibariyle Türkiye'deki döviz tevdiat hesaplarının büyüklüğü 167.5 milyar dolar seviyesinde bulunurken, dolardaki artışın etkisiyle bu hesapların TL karşılığı 20 günde 362.3 milyar liradan 390.2 milyar liraya çıktı. Dolar artışı 1 milyon liranın üzerinde mevduatı bulunan 71 bin 181 kişiyi de ihya etti. Dolardaki artışlar, reel sektöre ve kamuya ağır fatura çıkarırken, doğalgaz ve elektrik zamları nedeniyle vatandaşı üzdü. Doğalgaz ve elektrik yüzde 9 zamlandı.