Dönüş bileti

Hava-İş'te başkan değişti, barış geldi. THY'den atılan 305 kişi işine dönüyor. Çalışanların dönüş formülünü TAKVİM açıklıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 21 Aralık 2013 Güncelleme 21 Aralık 2013, 00:58
Dönüş bileti

İÇİNDEKİLER

Türk Hava Yolları (THY) ile Hava-İş Sendikası, 24. Dönem Toplu İş Sözleşmesi'nde el sıkıştı. Böylece THY'de 7 ay 4 gündür devam eden grev de sona erdi. Grevde olan THY personeli, pazartesi gününden itibaren işbaşı yapacak; geçen yıl işten atılan 305 kişi de tekrar göreve alınacak. Bu 305 kişinin göreve nasıl döneceği ile ilgili formüle, TAKVİM ulaştı. Çalışanların sorunu Ocak ayında çözülecek. Dava açanların hukuki durumu da çözülecek. Hava-İş Sendikası'nın yeni Başkanı Ali Kemal Tatlıbal, göreve hızlı başladı. İlk açıklaması "Grevden yana değiliz" olan Tatlıbal, söylemini icraata da geçirdi, grevi noktaladı. Tatlıbal ve Havaİş Yönetim Kurulu, aylardır THY yönetimi ile sürdürülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerine, son noktayı koydu. Havaİş Sendikası ve THY yönetimi el sıkıştı. Anlaşmadan sonra grev çadırına giderek grev pankartını bizzat kaldıran Hava-İş Başkanı Tatlıbal, "305 arkadaşımızın tekrar işine dönmesi ve grevdeki mağduriyetin giderilip tüm üyelerimizi kucaklamak üzere müzakereleri yürüttük ve mutlu sona ulaştık" dedi. Anlaşmayla işe iadelerin yanı sıra, zam, sosyal yardım ödemesinde ve diğer sosyal haklarda da önemli kazanımlar elde edildiğini vurgulayan Tatlıbal, kabin memurlarına yeni işe girişte uygulanan part-time çalışmanın bittiğini kaydetti.

DOĞRU YOLU BULDU
Mayıs 2012'de bazı THY çalışanları, Hava-İş Sendikası'nın gece yarısı gönderdiği SMS'lerle işi bırakmış ve uçuşlar aksamıştı. THY'nin 100 bin yolcusunu etkileyen, 2 milyon dolar zarara yol açan kanunsuz eylemin sonucunda, 305 kişi işinden olmuştu. Hava-İş, çalışanları mağdur etmişti. Yeni başkanın, ilk söylemi olan "Grevden yana değiliz" açıklaması, "Hava-İş doğru yolu buldu" olarak yorumlanmıştı.

OCAK AYINDA İŞBAŞI VAR!
İmzalanan toplu iş sözleşmesi ile 305 kabin memurunun tamamı Ocak ayı içerisinde işbaşı yapacak. 305 kabin memurunun maddi kayıpları ile ilgili olarak 2 hafta içerisinde, Hava-İş Sendikası ve THY yönetimi bir komisyon kuracak. Komisyon, 29 Mayıs 2012'den beri işsiz olan 305 kişinin maddi haklarını masaya yatıracak. 305 kişinin hepsi ile birebir görüşmeler yapılarak, kayıpları telafi edilecek. 15 Mayıs 2013'ten beri grevde olan yaklaşık 500 kişi de işlerine geri dönecek. Bu kişilerin bir kısmı dün akşam işbaşı yaptı. Büyük çoğunluğu da Pazartesi günü mesaiye başlayacak.

ZAMMI KAPTI
İmzalanan 24. Dönem Toplu İş Sözleşmesi'ne göre; çalışanların ücretlerine 1 yıl yüzde 5 + yüzde 3, takip eden yıllar içinse her 6 ayda bir yüzde 3 oranında artış yapılacak. Enflasyonun yüzde 3'ten yüksek olması halinde, fark 6 aylık dilimler halinde ücretlere yansıtılacak. Ayrıca tüm Hava-İş üyelerine, bir defaya mahsus olmak üzere 2013 yılında çalıştıkları gün sayısına orantılı olarak 5 bin 500 TL brüt ödeme yapılacak.

ÖZLEM KAMER TERCANLI