Tezgah vurgunu

Gıda fırsatçıları vatandaşı çileden çıkardı. Sera ürünlerine geçiş dönemini fırsat bilenler, sebze-meyveyi fahiş fiyatla satıyor. Peynir, yoğurt ve süt de rafa fiyatı katlanıp çıkıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 11 Kasım 2013 Güncelleme 11 Kasım 2013, 00:00
Tezgah vurgunu

İÇİNDEKİLER

Ateş pahası sebze-meyve fiyatları ve cep yakan temel gıda ürünleri vatandaşı bezdirdi. Alışverişe çıkan vatandaş, cüzdanı boşaltarak eve dönüyor. Markete giden bir vatandaşın, 17 kalemden oluşan temel gıda ürünlerini alması için 184 lirayı gözden çıkarması gerekiyor. Sebzemeyve alışverişi de tuzlu tutuyor. Gerek çarşıpazarda gerek markette sebze-meyveye biçilen fiyatlar vatandaşı hayrete düşürüyor. 13 çeşit sebze-meyveye 61 lira harcanıyor. Sebze-meyve ve temel gıda ürünlerinden oluşan bir mutfak alışverişi vatandaşa ortalama 245 liraya mal oluyor.

YÜKSEK FİYATIN NEDENLERİ
Sera ürünlerine geçiş dönemini fırsat bilenler, sebze-meyveyi vatandaşa olması gerekenden pahalıya yediriyor. Üreticiler, sebze-meyvedeki yüksek fiyatlardan aracıları sorumlu tutuyor. Halden 2 liraya alınan domates, pazar ve marketlerde 11.50 liraya varan fiyatlarla satışa çıkıyor. Gıda üreticisi firmalar da marketlerden dert yanıyor; kendilerine ayakbastı parasıyla başlayan taleplerin 100 ayrı ücret kalemine kadar dayandığını söylüyor. Üreticiler, bu faturaların da maliyetlere yansıyarak, ürün fiyatlarını artırdığını savunuyor. Üretici, komisyoncu-market ve tüketici üçgeninde de olan vatandaşa oluyor. Ay sonunu getirme telaşındaki vatandaşın, mutfak masraflarının faturası gitgide kabarıyor.

BUNLARA DİKKAT!
* Ürünün etiketinde 1 kilosunun fiyatının yazdığından emin olun.
* Kampanyalı diye aldığınız ürünün kampanya tarihine dikkat edin.
* Sebze meyveler tartılırken yanlışlık olmaması için ürünün başında durun.





ÖZLEM KAMER TERCANLI