10 kart tek limit

Borcunu ödemeyeni seven bankalar üzülecek. Kredi kartlarına tek limit getirecek çalışma için düğmeye basıldı. 10 kartınız da olsa aynı miktarı harcayabileceksiniz

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 08 Ekim 2013 Güncelleme 08 Ekim 2013, 02:08
10 kart tek limit

İÇİNDEKİLER

Artık limitleri yüksek birkaç kredi kartı ile dolaşma dönemi sona eriyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kredi kartlarında 'tek limit' uygulamasını hayata geçirmeye hazırlanıyor. Buna göre; tüketicinin, 10 tane farklı kredi kartı olsa bile, bu kartların hepsinin toplamında tek bir limiti olacak. Vatandaş kendisi için belirlenen limiti aşamayacak. Örneğin; bir vatandaşın aylık limiti 3 bin liraysa, 3 tane kredi kartı varsa, bu kartların toplamının kullanım limiti 3 bin lirayı geçemeyecek. Tüketici, belirlenen limiti ister tek bankadan isterse farklı bankalardan alacağı kredi kartları ile kullanabilecek. Düzenleme ile kartzedelerin sayısının azaltılması ve konuyla ilgili yaşanan mağduriyetlerin önüne geçilmesi hedefleniyor.

GELİRE GÖRE BELİRLENECEK
BDDK'nın kredi kartına tek limit çalışmasında, vatandaşların gelirleri göz önünde bulundurulacak. Kişinin gelirine göre limiti belirlenecek. Bankaların, limit hesaplaması için müşterinin kira, tahvil, bono gibi gelirini bir arada görebileceği, riskleri analiz edebileceği bir sistemin hayata geçirilmesi üzerinde de duruluyor. Her kart sahibinin gelirlerinin toplanarak, harcama tutarının belirlenmesi üzerindeki çalışmalar sürüyor.

YAKINDA BAŞLAYACAK
Bankacılık çevrelerinden edinilen bilgilere göre; BDDK, 2 yıldır devam eden konuya ilişkin çalışmasını büyük ölçüde tamamladı. Önümüzdeki günlerde gerekli düzenlemenin yapılacağını belirten üst düzey bir banka yetkilisi, "Kaleme alınma aşamasına gelindi. Birkaç gün içerisinde konuyla ilgili değişiklik yapılacak" dedi.

100 KİŞİDEN 5'İ TAKİBE DÜŞÜYOR
Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre; Türkiye'de 9 milyonun üzerinde banka kartı, 57 milyon da kredi kartı bulunuyor. Merkez Bankası verilerine göre; kredi kartı borcunu düzenli ödemeyenlerin sayısı 1.5 milyonun üzerinde. 30 Eylül 2013 itibarıyla toplam kredilerin takibe düşme oranı yüzde 2.72 iken, aynı oran kredi kartında yüzde 5'in üzerinde bulunuyor