Kredi kartına 'yorgan' ayarı

Kredi kartı limitleri sahibinin geliriyle orantılı olacak. Üstelik asgari ödeme tutarları da yükseliyor. Vatandaş artık, 'ayağını yorganına göre uzatacak'

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 18 Ağustos 2013 Güncelleme 18 Ağustos 2013, 00:13
Kredi kartına ’yorgan’ ayarı

İÇİNDEKİLER

Vatandaş bankaların aldığı haksız ücret ve komisyonlarla ilgili yasayı beklerken, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu da, (BDDK) kredi kartlarıyla ilgili önemli bir çalışma yaptı. Değişikliğe göre, kredi kartı asgari ödeme tutarları yükseltilecek ve limiti bin liranın üzerinde olanların gelir düzeylerinin belgelendirilmesi ve bu gelirlerin sürekliliğinin düzenli kontrol edilmesi zorunlu olacak. Böylece herkes, parası kadar kart limitine sahip olacak. Düşük maaşı olanların kredi kartı limitleri de düşük kalacak. Asgari ödeme tutarının, kredi kartı limiti 15 bin liraya kadar olan kredi kartlarında, dönem borcunun yüzde 25'inden yüzde 30'una, kredi kartı limiti 15 bin liradan 20 bin liraya kadar olan kredi kartlarında, dönem borcunun yüzde 30'undan yüzde 35'ine yükseltilmesi ve bu oranlara kademeli bir şekilde ulaşılması öngörülüyor. Böylece asgari ücreti ödeyenlerin borçları daha çabuk bitecek ve faiz yükü azaltılmış olacak.

TÜKETİCİNİN BORCU ARTIYOR
BDDK'nın yaptığı açıklamada, vatandaşın kredi kartı borçlarıyla ilgili de bilgi verildi. Açıklamada şunlar kaydedildi: "Geçen yıldan itibaren bireysel kredi kartı alacakları yüzde 43 oranında artış gösterirken, bu artışın yüzde 84'ü taksitli kredi kartı alacaklarından kaynaklanmıştır. Taksitli kredi kartlarının kredi kartları içerisindeki payı, bu yılın haziran ayı itibariyle yüzde 56 düzeyine, takipteki bireysel kredilerin dağılımında ise kredi kartı alacakları yüzde 46 düzeyine ulaşmıştır."

BİLİNÇLİ KULLANIM ŞART!
Yeni düzenleme bir çok kartı olup sadece asgari tutarı ödeyerek hepsini idare eden tüketicileri üzse de, borç bataklarının önüne geçecek. Vatandaşın asgarisini ödemesine rağmen, hiç bitmeyen borçları, yüksek ödeme oranlarıyla daha hızlı eriyecek.

TAKSİTLİ ALIŞVERİŞ MERCEK ALTINDA
Yeni düzenlemenin en önemli bölümlerinden birisini de kartla yapılan taksitli alışverişler oluşturuyor. Düzenleme kredi kartı ile yapılan taksitli alışverişlerde bankaların riskini artırıyor. Kredi kartına taksitlerde, vadesi 1-6 aya kadar olan taksit ödemelerine yüzde 75 olarak uygulanan risk ağırlığı, yüzde 100'e çıkarılacak. 6-12 aya kadar olan taksit ödemeleri tutarlarına ilişkin yüzde 150 olarak uygulanan risk ağırlığı, yüzde 200'e, kalan vadesi 12 ayı aşanlara ilişkin ise, yüzde 200 olarak uygulanan risk ağırlığı yüzde 250'ye çıkarılacak.