Bakandan vergi indirimi müjdesi

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, biyodizelden alınan ÖTV ve kanunen atık yağları bedelsiz teslim etmesi gerekirken fahiş fiyatlar talep eden işletmelerin, biyodizel maliyetlerinin artmasına neden olduğunu belirterek, "Biyodizele uygulanan ÖTV'nin indirilmesi için Maliye Bakanlığı ile görüşüyoruz" dedi.

Giriş Tarihi 04 Ağustos 2013, 00:00 Güncelleme 04 Ağustos 2013, 14:33
Bakandan vergi indirimi müjdesi

İÇİNDEKİLER

Bayraktar, AA muhabirine, bitkisel atık yağların yarattığı çevre felaketinin önüne geçmek ve bu yağları ekonomiye geri kazandırmak için kolları sıvadıklarını söyledi.

Atık geri dönüşümünü çağdaş, sürdürülebilir şehirleşmenin temel taşı olarak gördüklerini dile getiren Bayraktar, bu nedenle bitkisel atık yağların geri kazanılmasını da çok önemsediklerini bildirdi.

Bakan Bayraktar, "Toplamak yerine lavabodan döktüğümüz bu yağlar evimizin tesisatını tıkıyor, şehrimizin kanalizasyonuna zarar veriyor. Zararı bununla da bitmiyor, atıksuyun güzergahındaki her karış toprağa, suya, etrafındaki canlılara bulaşıyor. Bu sular, derelerimize, ırmaklarımıza sızıyor, onları da kirletiyor. Bu felaketin önüne geçmek Bakanlığımızın görevidir" diye konuştu.

"400 BİN TON BİTKİSEL ATIK YAĞIN YÜZDE 4'Ü TOPLANIYOR"
Yılda 400 bin tona yakın bitkisel atık yağ oluştuğuna dikkati çeken Bayraktar, bunun ancak yüzde 3-4'lük kısmını toplayabildiklerini belirtti.

Geri kalan atık yağların kanalizasyona karıştığını, bu durumun atıksu arıtma tesislerine getirdiği yükün 300 milyon lirayı bulduğunu anlatan Bayraktar, "Ekonomiye geri kazandırabileceğimiz bir maddeyi lavabodan dökerek kendimize zarar veriyoruz. Bakanlık olarak bu akışı memleketimizin hayrına döndürecek çalışmalara başladık. Toplanan bitkisel atık yağ miktarını artırma konusunda önümüzdeki her alternatifi değerlendirip ona göre adım atacağız" dedi.

"ÖTV İNDİRİLECEK, ATIK YAĞLAR BİYODİZELE DÖNÜŞECEK"
Bitkisel atık yağların farklı yollarla geri kazanıldığına işaret eden Bayraktar, atık yağların sabuna, yemlik yağa dönüştürüldüğünü veya hiçbir işleme uğramadan direkt yurt dışına ihraç edildiğini belirtti.

Ancak bunların litre başına getirisinin 1,6 lirayı geçmediğini bildiren Bayraktar, "Oysa bu atık yağları biyodizel olarak değerlendirebilsek hem ülkemiz bir atıktan kurtulacak hem de çevre dostu, yenilenebilir enerji konusunda önemli adım atılmış olacak" şeklinde konuştu.

"BİYODİZEL SEKTÖRÜNÜN SORUNLARININ FARKINDAYIZ"
Biyodizel sektörünün sorunlarının farkında olduklarını belirten Bayraktar, gerek biyodizelden alınan ÖTV gerekse atık yağlarını kanunen bedelsiz teslim etmesi gerekirken fahiş fiyatlar talep eden işletmelerin biyodizel maliyetlerinin yükselmesine neden olduğunu söyledi.

Bu durumun da kullanılmış yağları el altından toplayıp piyasaya geri sürenlere yaradığını anlatan Bayraktar, "Ancak herkesin memnun kalacağı bir orta yol bulup geri kazanım oranlarını şahlandıracağız. Biyodizele uygulanan ÖTV'nin indirilmesi için Maliye Bakanlığıyla görüşüyoruz" dedi.

APARTMANLARA YAĞ TUTUCU VE ATIK AYRIŞTIRMA BACASI

Bayraktar, yönetmelikte yapacakları değişikliklerle işletme ve hanelerden atık yağ toplanmasını özendireceklerini, yağ üreticilerine denetimi artıracaklarını, atık yağ toplanması konusunda belediyeleri destekleyeklerini
bildirdi.

Apartmanlara yağ tutucu takılmasını da teşvik edeceklerini belirten Bayraktar, bu sayede lavabolardan dökülen yağların kanalizasyona karışmadan ayrılmasının mümkün olacağını kaydetti.

Haziran başında yapılan yönetmelik değişikliğiyle üç ve daha fazla katlı binalara evsel atık ayrıştırma sistemini getirdiklerini hatırlatan Bayraktar, çevreyi korumanın paha biçilmez kıymetinin yanında atık geri kazanımı ve istihdam sayesinde 2023'e kadar 5 milyar liralık katma değer sağlayacaklarını sözlerine ekledi.