Tarihi rekor kırıldı

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 2013 yılı Nisan döneminde işsizlik oranının yüzde 9.3 olduğunu belirterek, işsiz sayısının Mart 2013 dönemine göre 160 bin kişi gerilediğini, istihdamın 700 bin kişiden fazla arttığını vurguladı. Bakan Çağlayan, istihdamda 25.7 milyon kişi ile tarihi rekor kırıldığını bildirdi.

Giriş Tarihi 15 Temmuz 2013, 00:00 Güncelleme 15 Temmuz 2013, 13:23
Tarihi rekor kırıldı

İÇİNDEKİLER

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan Nisan ayı istihdam verilerini değerlendirdi. İstihdam hacminin 25 milyon 691 bine ulaştığını vurgulayan Bakan Çağlayan, "Bu bir rekor, şimdiye dek görülen en yüksek çalışan sayısına ulaştık. Özellikle küresel ekonominin yeniden belirsizleşmeye başladığı bu dönemde gelen bu veri ekonomimizin ne kadar dinamik ve sağlam olduğunun bir başka göstergesi. Eminim gelecek aylarda daha yüksek rakamlar da göreceğiz" dedi.

İstihdam hacminin geçen aya göre yaklaşık 700 bin, geçen yıla yaklaşık 1.3 milyon kişi arttığını vurgulayan Bakan Çağlayan, son kriz döneminde yaratılan istihdamın 6 milyona yaklaştığını bildirdi. Dünyanın başka bir ülkesinde böyle bir performans görülemeyeceğini dile getiren Çağlayan, AB ülkelerinde 26 milyondan fazla işsiz bulunduğunu ve bu sayının son 4 yılda 4 milyon artış gösterdiğini ifade etti. Çağlayan şunları kaydetti:

"Bizde ise inadına gerileyen bir işsizlik var. Ama 9.3 bize yetmez, hedefimiz orta vadede mutlaka 6-7 düzeyine inmek. Şu anda 2 milyon 641 bin işsizimiz var. Umuyorum ki yaz aylarında bu sayı da gerileyecek. Gerek mal gerek hizmet ihracatındaki performansımız, gerek teşviklerdeki sıçrama istihdama olumlu katkı yapıyor ve yapmaya devam edecek. İç talepte de bunu ivmeyi yakalarsak daha büyük bir Türkiye için önemli bir kavşağı dönmüş olacağız. Dün Sayın Başbakanımızın başkanlığında yapılan Ekonomi Değerlendirme Toplantısında da işsizlik konusu üzerinde duruldu. Daha fazla istihdam, daha düşük işsizlik hedeflerimiz doğrultusunda; gerek büyümeye önemli katkı veren ihracatın daha da artırılması, gerek iç piyasanın güçlendirilmesi yoluyla ekonomik büyüme artışının sürekliliğinin sağlanması hususları üzerinde önemle duruldu. Türkiye ekonomisi her türlü olumsuz dış ekonomik-siyasi konjonktürel gelişmelere rağmen büyümeye devam edecektir ve 2023 hedeflerine ulaşma noktasında kararlılığı tamdır. Bu anlamda daha fazla küresel doğrudan yatırım çekilmesi ve yeni teşvik sisteminden faydalanılması noktasında bakanlık ve hükümetimizin çalışmaları daha da yoğunlaşacaktır."