Emekliye zam

Türkiye'deki 1.5 milyon çalışan emekli, işyerlerinde sigortalı oldukları andan itibaren, maaşlarında ekstradan zam görecek, gelirler artacak

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 10 Nisan 2013 Güncelleme 10 Nisan 2013, 00:00
Emekliye zam

İÇİNDEKİLER

Emekli olup tekrar bir işte çalışmaya başlayan 1.5 milyon kişinin maaşına zam geliyor. 1.5 milyon çalışan emeklinin sadece 150 bininin kayıt altında olduğunun tespitinden sonra, kayıt altına girmeyi teşvik etmek için çalışma başlatıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumu'nun hazırladığı müjde niteliğindeki düzenlemeye göre; kayıt altına giren çalışan emeklilere, her yıl normal zamlarının dışında yüzde 2 ekstra zam yapılacak. Mevcut sistemde, emekli olduktan sonra çalışmaya devam eden kişilerden yüzde 15 oranında Sosyal Güvenlik Destekleme Payı (SGDP) tahsil ediliyor. Ancak bunun karşılığında emeklilerin maaşlarında hiçbir artış meydana gelmediği için, emekliler çalıştıklarını gizliyordu.

ORAN NETLEŞMEDİ
Yeni düzenlemeye göre; yüzde 15'lik SGDP kesintisi nedeniyle emeklilerin maaşlarında belirli oranda artış sağlanacak. Bu oran henüz netleşmedi. Ancak 1 yıllık kesinti karşılığında maaşlarda yüzde 2'lik bir artış yapılması öngörülüyor. Yeni sistem, hem SGK'nın hem de emeklilerin gelirini artıracak. Yüzde 15'lik kesinti ise işverenler tarafından ödenecek.