Devlete ceza halka tazminat

Rekabet Kurulu 12 bankaya 1.1 milyar lira ceza kesti. Faiz ve ücretler konusunda anlaştıkları tespit edilen bankalara herkesin dava açma hakkı doğdu

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 10 Mart 2013 Güncelleme 10 Mart 2013, 00:00
Devlete ceza halka tazminat

İÇİNDEKİLER

Faizleri ve diğer bazı ücretleri ortak hareket ederek belirleme suçunu işleyen 12 büyük bankaya 1.1 milyar lira ceza kesilmesi vatandaşlara da tazminat hakkı doğurdu. Önceki gün kararını açıklayan Rekabet Kurulu, Garanti Bankası, Akbank, Yapı Kredi, Ziraat, İş Bankası, Halk Bankası, Vakıflar Bankası, Finansbank, Denizbank, HSBC, ING Bank ve TEB'e beklentilerin altında bir rakam olan 1.1 milyar lira ceza kestiğini açıklamıştı. Bankaların cirolarına göre daha yüksek cezaya çarptırılmaları bekleniyordu. Suçun sabit görülmesinden sonra bu bankalarla iş yapan her vatandaşın dava açma hakkı bulunuyor. Rekabeti Koruma Kanunu, rekabeti bozarak haksız kazanç sağlayanları, bu kazançlarının 3 katı kadar tazminata mahkum ediyor.

FAZLA PARANIZI GERİ ALIN
Bankaların yüksek faizde anlaştıkları tespit edildiği için, bu bankalardan kredi alanlanlar kendilerine uygulanan yüksek faizleri geri isteyebilecek. Sadece kredi faizi değil, kart aidatı, hesap işletim ücreti gibi konularda da vatandaş tazminat davası açabilecek. Hukukçular, yüksek faizler sebebiyle kara listeye giren ve iflas edenlerin de ayrıca tazminat davaları açabileceğini belirtiyor.

İLK DAVA PAZARTESİ
Rekabet Kurulu'nun faizleri ortak belirleyen 12 bankaya verdiği 1.1 milyarlık cezadan sonra tüketiciler ve işadamları harekete geçti. İlk davayı ANGİAD açıyor. Pazartesi mahkemeye gidecek olan ANGİAD, ceza kararının ardından yüksek faiz ödediklerini iddia ediyor. Tüketiciler Birliği Derneği de itibar davaları açacak. (İbrahim ACAR)

DELİ DUMRUL PROTESTOSU
Tüketici Hakları Derneği ve TESK bankaların "Deli Dumrul Ücretlerini" Ankara'da protesto etti. THD Başkanı Turhan Çakar, "Bankalara verilen ceza eylemlerimizin ne kadar haklı olduğunu göstermektedir'' dedi. TESK Başkanı Bendevi Palandöken ise en çok kar eden kurumların bankalar olduğuna dikkati çekerek, "Bizim kimsenin kazancında gözümüz yok. Ama haksızlık yapıyorlar" dedi.

VATANDAŞ DERT KÜPÜ
* "Citibank isteğim dışında bana kart verdi. Hiç kullanmadığım kartın aidatlarını aldılar. Kredi borcum bitti kart borcum bitmedi. Yeni kart gönderdiler. Onu iptal edin dediğimde küçük bir alışveriş yapmamı istediler. Yaptım ve ardından bana hemen kart borcu çıkardılar. Elimi verdim kolumu kaptırdım, kurtulamıyorum." (A.G)

* "Yapı Kredi'de kart başvurusuna kontör verdiklerini söylediler. başvuru yaptım ama gelmedi. Öğrenci olduğum için aidat alınmaz dediler onu da aldılar.(T.S.)

* Bankadan aidatımı geri istedim. Ama vermediler Önce puan teklif ettiler ama sonra kontör yükleyeceklerini söyleyip oyaladılar." (M.Ö.)

VATANDAŞI MAĞDUR EDEN CEZA ALIR
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Rekabet Kurulu'nun doğru yaptığını belirterek, "Hatta son derece de insaflı davranmıştır. Vatandaşı mağdur edenin mutlaka cezalandırılması gerekir'' dedi.