Altın fırsat

Dünyada altın fiyatları inişe geçti, içeride de fırsat çıktı. Çeyrek altın 165 liradan 146 liraya geriledi. Uzmanlar, 'Daha da düşecek' yorumu yaptı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 23 Şubat 2013 Güncelleme 23 Şubat 2013, 01:19
Altın fırsat

İÇİNDEKİLER

Yeni yılla birlikte altın fiyatlarında yaşanan düşüş devam ediyor. Dünyada büyük yatırımcıların altından uzaklaşmaları ve başka alanlara yönelmeleriyle ons fiyatı 1600 doların altını gördü. Bu düşüş içeriye de yansıdı, altının gramı 91 liraya, çeyrek altın da 146 liraya kadar indi. Yılbaşından bu yana içeride düşüş yüzde 10'u bulurken, uzmanlar fiyattaki gerilemenin süreceğini belirtiyor. Altın ve para piyasaları uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, TAKVİM'e yaptığı değerlendirmede, fiyatın düşmesiyle birlikte vatandaşın yaza hazırlık amacıyla altın almaya yöneldiğini söyledi. Yıldırımtürk, "Piyasadaki gidişata göre öngörüm daha da düşeceği yönündedir. Bu yüzden vatandaş acele etmesin" uyarısında bulundu. Altının yılın ilk yarısı itibariyle aşağı yönde dalgalı bir seyir izleyeceğini ifade eden Yıldırımtürk, "Haziran-Temmuz dönemi çeyrek altının 130-135 lira seviyelerine düşeceğini tahmin ediyorum. Cumhuriyet altını da 575-580 liraya kadar gerileyebilir" dedi.

'ACELEYE GEREK YOK'
Yıldırımtürk, özellikle finansal krizin şiddetinin azalmasıyla beraber yatırımcıların güvenli liman altından uzaklaşıp riskli varlıklara doğru yöneldiğini belirterek, "Önümüzdeki dönemde para daha çok öne çıkacak" diye konuştu. Altına uzun vadede yatırım yapmak isteyenlere al sat sistemini tavsiye eden Yıldırımtürk, şunları kaydetti: "Yükselişlerde yani 93-94 lira olduğunda satmalı, 90'a indiğinde almalı. Uzun vadeli yatırım için alım fırsatı önümüzdeki günlerde gelecektir.

'ALTINLARIMI SATMIYORUM'
Bir TV kanalına konuşan ünlü yatırımcı Jim Rogers, altın yatırımı yapmayı tavsiye ederek, "Altın yatırımım var. Altınlarımı satmıyorum. Düşse bile daha fazla altın alırım. Bu yıl da yükselecek" yorumunu yaptı. Rogers, şunları söyledi: " Yıl sonuna doğru değişiklik olabilir. Altın 11 yıldır hep yükseldi. Şu anda 1600 iyi bir rakam ama, düşüşün biraz daha sürmesini bekliyorum. 1400 doların altına inerse altın alırım ama o ana kadar beklerim. ABD Doları ve İsviçre Frangı tutuyorum. Euro tutmuyorum. Bu yıl doların daha değerli olmasını bekliyorum."

BURÇİN GÖKTAN