Cuhalladık!

Kendi topraklarımızda yetişen bitkiler, yabancılara kazandırıyor. Ege kıyılarında 25 kuruşa köylülere toplatılan çuha çiçeği, 50 bin dolara ilaç olarak Türkiye'ye satılıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 12 Kasım 2012 Güncelleme 12 Kasım 2012, 01:20
Cuhalladık!

İÇİNDEKİLER

Bitki çeşitliliği ile dünyanın sayılı ülkeleri arasında yer alan Türkiye, toprağının zenginliğini yeterince kullanamıyor. Topraklarımızda birçok hastalığa derman olacak bitkiler yetişiyor. Ancak, bu bitkiler çok düşük fiyatlara yurt dışına gönderiliyor; binlerce dolarlık ilaçlar olarak ülkemize geri geliyor.

KANSER İLACI OLUYOR
Geleneksel Tıp Derneği Başkanı Dr. Muammer Yıldız, çok düşük fiyata köylülere toplatılan tıbbı bitkilerin ilaç olarak binlerce dolara Türkiye'ye satıldığını söyledi. Bunlardan en dikkat çekenlerinden birinin kanser tedavisinde kullanılan, Ege kıyılarında yetişen çuha bitkisi olduğunu vurgulayan Yıldız, 25 kuruşa toplatılan bu bitkinin ekstratı için 50 bin dolar ödendiğini belirtti. Yıldız, çuha çiçeği gibi defne yaprağı, kekik, meyan, melek otunun da Türkiye'den gittiğini ve ilaç olarak geldiğini kaydetti. Modern tıbbın çare olamadığı birçok hastalığın bitkisel ilaçlarla iyileşmesi sonucu sektöre olan bakışın değiştiğini dile getiren Yıldız, yetkililerin de bitkisel ilaç reçetelerine ruhsat verme konusunda yardımcı olmasını beklediklerini ifade etti. Birçok bitkisel ilaç üreticinin ruhsat almak için İngiltere'ye başvuru yapmaya hazırlandığını hatırlatan Yıldız, "Türkiye'ye ait ilaçların patentinin de Türkiye'den verilmesini istiyoruz" dedi.

AVRUPALI TEDAVİ İÇİN GELİYOR
Bitkisel ilaçları hekim kontrolünde verdiklerini ve 100 bin kayıtlı hastalarının bulunduğunu belirten Dr. Muammer Yıldız, "Çoğu insanlık tarihi kadar eski olan bitkisel formülleri, İngiltere'deki Oxford Üniversitesi istiyor. Türkiye'deki üniversiteler konuya bu kadar sahip çıkmıyor" dedi. Yıldız, Almanya ve İngiltere başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesinden kanser, tümör, romatizma, MS hastalarının tedavi için geldiğini kaydetti.