Sessiz dans

Türkiye'deki 2 bin 612 eğlence mekanının ses düzeyi, merkezden denetlenecek. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı gürültü kirliliğini bitirecek

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Mayıs 2012 Güncelleme 26 Mayıs 2012, 02:17
Sessiz dans

İÇİNDEKİLER

Yaz sezonunun başlamasıyla birlikte 'gürültü' alarmı verildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, eğlence mekanlarından kaynaklanan ve her yıl tartışma konusu olan gürültü kirliliğini önlemek için yeni bir proje hayata geçirmeye karar verdi. Tüm eğlence mekanlarının gürültü seviyeleri merkezden ve aynı anda denetlenecek.

SÜREKLİ DENETİM
Proje ile Türkiye genelinde 2 bin 612 eğlence merkezinin ses seviyesi takip edilecek. Ses sınırını aşan eğlence mekanlarının tespiti yeni sistem üzerinden yapılacak. Sürekli hale getirilecek ölçümler tek link üzerinden izlenecek. Hava kalitesi ölçüm sisteminden esinlenerek hayata geçirilen projede, eğlence mekanları çevresinde sürekli denetim halinde olacak ekipler, verileri anında kaydedecek.

19 BİN 247 TL'LİK CEZA
'Eğlence Yerleri Bilgi Sistemi' için düğmeye bastıklarını ifade eden Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, "Eğlence yerlerinin denetimini anında merkezden yapacağız" dedi. Denetimlerde eğlence yerlerinin arka plan gürültü seviyesi 5 desibel A'dan ve 7 desibel C'den fazla olması halinde, buralara 19 bin 247 TL para cezası ya da kapatma cezası verilebilecek. Antalya'da, 2011'deki denetimlerde 293 eğlence merkezine 868 bin 479 TL para cezası kesildi.

MERKEZ ANTALYA
Bakanlık, projenin ilk ayağı olan eğlence yerlerine yönelik bilgilerin sistem üzerinde kayıt altına alınması işlemini tamamladı. Türkiye genelindeki 2 bin 612 eğlence merkezinin sisteme girişi sağlandı. Kayıt sistemine göre, eğlencenin başkenti Antalya oldu. 683 eğlence merkezine sahip Antalya'yı, 261 eğlence merkezi ile İstanbul takip ederken; İzmir 252, Muğla 143, Bursa 119 eğlence merkeziyle dikkat çekti.

Mehmet Ali BERBER