Tecrübemizle büyüyoruz

Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, dünyadaki konjonktüre rağmen aktif büyüklüklerinin yüzde 20 arttığını söyledi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Şubat 2012 Güncelleme 24 Şubat 2012, 02:14
Tecrübemizle büyüyoruz

İÇİNDEKİLER

Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, Türkiye ekonomisiyle ilgili görüşlerini, Çalık Holding'in geçen yılki performansını ve bu yıla ilişkin hedeflerini Anadolu Ajansı'na anlattı. Çalık Grubu'nun uluslararası faaliyet gösteren en eski birkaç gruptan biri olduğunu belirten Çalık, 15 ülkede olduklarını hatırlattı; bu ülkelerden her birinin özel şartlarına uyum göstererek, yoğrulduklarını, krizlere alışık ve aşılı olduklarını söyledi. "Eğer hazırlıklıysanız, güneşli günleri de kış şartlarını da doğal karşılar, hepsinin geçici olduğunu bilir ve önleminizi ona göre alırsınız" diyen Ahmet Çalık, Holding olarak büyümeye 2011 yılında da devam ettiklerini, dünyadaki konjonktüre rağmen aktif büyüklüklerinin yüzde 20 arttığını, cirolarının ise yaklaşık yüzde 50 büyüdüğünü bildirdi. Çalık, "Dünyanın geçirdiği bu sıkıntılı dönemi; tecrübelerimizi ve faaliyetlerimizi geliştirmek için bir imkan olarak doğru kullandığımızı görüyorum. Ayrıca 2011'de yaklaşık 700 milyon dolar yatırım gerçekleştirdik" dedi. Çalık, tüm şirketlerinde kârlı çalıştıklarını, bu yıl için, büyük projeler hariç, yaklaşık 250 milyon dolar tutarında yatırım yapmayı öngördüklerinin altını çizdi.

ÜLKE EKONOMİSİNE KATKI
Çalık, şöyle devam etti: "Şirketlerimizin derinleşmesi ve gelişmesine aynı önemi veriyoruz. Devam eden projelerimizle, enerji, madencilik ve inşaat alanındaki çalışmalarımızın bu yıl daha fazla mesaimizi alacağını söyleyebilirim. Şu anda 15 ülkede 20 bini aşkın çalışanımızla hizmetlerimizi sürdürüyoruz. Bizim gibi müteşebbis grupların sağladığı istihdam kadar, ülke ekonomisine sağladığı katma değer ve yurt dışı pazarlara girişte öncü olması önemli olmaktadır.

'TÜRKİYE EN AZ YÜZDE 5 BÜYÜR'
Türkiye'nin siyasi istikrar ve doğru yönetimle son yıllarda gerçekleştirdiği yapısal dönüşüm ve uygulamaya koyduğu ekonomik reformlar ile bölgesel bir oyuncu konumuna geldiğini belirten Ahmet Çalık, dünya için zor bir yıl olan 2011'de bile, Türkiye'nin beklentilerin çok üzerinde, en hızlı büyüyen sayılı ekonomilerden biri olduğunu hatırlattı. Çalık, "Avrupa bölgesine ilişkin belirsizliklere rağmen; Türkiye'nin 2012'de en az yüzde 4-5 civarında büyüyeceğini düşünüyorum" dedi.

TURKUVAZ'A İLGİ BÜYÜK
Ahmet Çalık, medya sektöründeki faaliyetleriyle ilgili şunları söyledi: "Marka değeri artan Turkuvaz Medya Grubumuz'a uzun süredir ortaklık teklifleri gelmekteydi. Şirket değerlerimizi görmek ve teklifleri daha yapılandırılmış biçimde değerlendirmek için Goldman Sachs Yatırım Bankası'nı görevlendirdik. Gelen ilk tekliflere göre yoğun bir ilginin oluştuğu memnuniyetle gözlenmektedir."

TAAHHÜTLERİ YERİNE GETİRDİK
Toplam 200 milyon dolar tutarında tahvil ihracı gerçekleştiren Grubun bugüne kadarki taahhütlerini diğer konularda olduğu gibi eksiksiz yerine getirdiğinin altını çizen Çalık, "Dolayısıyla mart ayında da 5 yıl vadeli olan bonomuzun itfasını gerçekleştirip Grubumuz önümüzdeki dönemlerde yeni projelerine bakmaya devam edecektir. Tabii bu olumlu itfa ve ilgi yeni bir tahvil çıkartılması durumunda Grubumuzun çok daha uygun koşullarda fon temin edebileceğini göstermektedir. Şu an itibariyle böyle bir plan bulunmamakla birlikte önümüzdeki dönem koşulların uygunluğuna bağlı olarak tahvil ihracına çıkılabilinir. Bunun dışında yurt içi ve yurt dışı şirketlerimizin uluslararası piyasalardan ihtiyaç duydukları yatırımları için fon temin etmeleri rutin bir döngü içerisinde devam etmektedir" dedi.

'GAP İNŞAAT DÜNYANIN EN BÜYÜKLERİ ARASINDA'
İnşaat sektöründeki faaliyetleri hakkında da bilgi veren Ahmet Çalık, Gap İnşaat'ın, yurt dışında komple şehirler inşa ettiğini, alanında dünyadaki en büyüklerden biri olan şirketin, yatırım gücü, uluslararası tecrübesi ve itibarı ile kentsel yenileme ve dönüşüm projeleri içerisinde yer alarak, konsept geliştirerek, bu sorumluluğu taşıdığını anlattı. Çalık, "Satışa başlanan projelerimizden bu yıl 500 milyon doların üstünde gelir elde etmeyi bekliyoruz" dedi.