Zam Kuzu'su!

Herkes dana etini konuşurken, kuzu etinin fiyatı rekora koştu. Kuzu pirzolanın kilosu 50 liraya fırladı. Kurban Bayramı öncesi fiyatların daha da yükseleceği sinyalleri geliyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 02 Ekim 2011 Güncelleme 02 Ekim 2011, 01:55
Zam Kuzu’su!

İÇİNDEKİLER

Angus'un gölgesinde kalan kuzu eti, sessiz sedasız rekor fiyata ulaştı. Kasapta 1 kilo kuzu pirzola 50 lirayı görürken; sektör temsilcileri, "Dana eti derken, kuzu etini unuttuk. Kuzu eti fiyatları da artık hissedilir hale geldi" açıklamasını yaptı. Günaydın Et'in sahiplerinden Cüneyt Asan, herkes büyükbaş ithalatı ve üretimiyle uğraşırken, küçükbaşın unutulduğunu söyledi.

KUR ETKİLİ OLDU
Türkiye'ye küçükbaşın da ithal geldiğini dile getiren Asan, "Bir kerede 70-100 bin adet ithal küçükbaş giriyor ülkeye. Euro yükselince, bu, ithal ürünlere direkt yansıdı. Daha önce farkedilmeyen rakamlar ete gelen zamla birlikte farkedilir hale geldi" dedi. Et Balık Kurumu'nda 25-26 lira olan kıvırcık kuzu karkasın kasapta en az 35 liraya satıldığına dikkat çeken Asan, "Eti satanın işletme giderleri de katılınca bu rakam 50 lirayı gördü" diye konuştu. Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ ise, "İthal hayvana uygulanan vergi, yem fiyatlarındaki artış derken, bir de artan kur, et fiyatlarını yeniden coşturdu" dedi.
Küçükbaş hayvanda sıkıntı yaşandığına dikkat çeken Yalçındağ, şunları kaydetti: "Fiyatların normale dönmesi için küçükbaş hayvan varlığının 60 milyonun üzerinde olması gerekiyor. Ama şu andaki rakam 20 milyonu geçmez."

SPEKÜLASYONA DİKKAT
Et Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Yücesan da, Ramazan'daki tırmanıştan sonra özellikle dana etinde fiyatların 15.50 lira seviyesine oturduğunu, ancak Eylül'de kur farkı nedeniyle gelen zamlarla işlerin değiştiğini kaydetti. Öte yandan, Türkiye Lokantacılar Federasyonu Başkanı Aykut Yenice, her yıl olduğu gibi bu yıl da Kurban Bayramı öncesi spekülasyonlar ile fiyatların yükselişe geçebileceğini ifade etti.


Pınar ÇELİK