Demirel'e Cayman şoku

Yahya Murat Demirel'in Cayman Adaları'nda gizli hesaplarda tuttuğu 24 milyon doları Türkiye'ye gelecek. Bu yolu açan da, İngiltere Kraliyet Üst Mahkemesi'nin kararı oldu...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Temmuz 2011 Güncelleme 25 Temmuz 2011, 00:00
Demirel’e Cayman şoku

İÇİNDEKİLER

Son dönemde uluslararası yargıda kaybetmeyi unutan Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) bir sevindirici haber de Londra'dan geldi. İngiltere Kraliyet Üst Mahkemesi, Egebank'ın eski sahibi Yahya Murat Demirel'in Cayman Adaları'ndaki gizli hesaplarındaki 24 milyon dolarının Türkiye'ye gelmesi için vize verdi.

TÜRKİYE HAKLI BULUNDU
1999'da Merrill Lynch'e ait Cayman Adaları'ndaki off-shore 4 şirkete para yatıran Demirel, bunu banka ile müşteri arasında güvene dayalı trust adı verilen hesaplarda tuttu. Demirel ve yakınlarına ait bir isme açılmayan hesap, hiçbir şekilde sorgulanamıyordu. Merrill Lynch ve sadece Demirel'in yetkili olduğu 13 sayfalık gizli hesap sözleşmesiyle yaratılan hesapların belgelerine ulaşan TMSF, 2005'te hukuk mücadelesine girdi.

Paraya önce blokaj koyduran TMSF'ye Merrill Lynch 24 milyon doları vermedi. Cayman Adaları'nda mahkemeye giden TMSF'ye önce 'Demirel'in size borcu var, para hakkınız' denildi ancak sonra trust hesaplara kayyum atanmadığı, paranın verilmeyeceği belirtildi. TMSF itiraz edince, mahkeme konuyu bağlı olduğu İngiltere Kraliyet Üst Mahkemesi'ne taşıdı. 5 lorddan oluşan mahkeme, TMSF'nin başvurusunu haklı buldu ve paranın Türkiye'ye gelmesi için Cayman mahkemelerine 'Kayyum atayın' dedi.

EMSAL KARAR OLACAK
DAVA bir ilke de imza attı. İlk kez uluslararası bir davada trust hesaplarına da dokunulabileceği ortaya çıktı. TMSF'de davayı takip eden avukatlar, "Aslında paradan daha önemli olan bu kararın bir ilke imza atması ve emsal niteliği taşıması. Çünkü dünyanın birçok ülkesinde böyle gizlenmiş hesaplar var. Artık bir alacaklı elindeki belgeyle trust hesaplarındaki alacakları için kayyuma başvurabilecek" dedi.