Fazla toprak ADA olacak

Kanalİstanbul Projesi'nde bir sürpriz daha... Çalışmalarda çıkacak hafriyat ile İstanbul'a bir ada ve havaalanı yapılacak. 25 dönümlük yeni bölgenin ismi de hazır: Adaİstanbul

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Mayıs 2011 Güncelleme 06 Mayıs 2011, 02:16
Fazla toprak ADA olacak

İÇİNDEKİLER

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın tanıttığı Kanalİstanbul'un ayrıntılarından yeni çalışmalar da ortaya çıkmaya başladı. Ulaştırma Bakanı Mehmet Habib Soluk, Kanalİstanbul Projesi'nden çıkan hafriyatın bir kısmıyla Marmara Denizi'nde yapay bir ada oluşturulacağını açıkladı. "Bu adanın mesire amaçlı kullanılması düşünülüyor" diyen Soluk, hafriyatın bir kısmının yapılması planlanan üçüncü havaalanının alt dolgularında, bir kısmının da Karadeniz'de özellikle kömür ocaklarının hoyrat görünüşlerinin yok edilmesi, yeşillendirilmesi, çevrenin düzenlenmesi için kullanılacağını bildirdi. 25 dönüm olması planlanan adanın ismi 'Adaİstanbul' olacak.

8-10 YILDA TAMAMLANACAK
Bakan Soluk, projenin Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle hayata geçeceği düşünüldüğünde, büyük bir dış kredinin Türk ekonomisine gireceğini kaydetti. "Devlet olarak belirli bir yüzdeyle, bu yapımda ortak olarak yer alabiliriz" diyen Soluk, projenin 8-10 yılda biteceğini ve tüm projede yaklaşık 150-200 bin kişinin istihdam edileceğini söyledi.

YARIM SAAT SONRA MARKAYI ALDILAR
3 firma, Kanalİstanbul'un açıklandığı gün bu isim hakkını alarak markalaştırmak üzere Türk Patent Enstitüsü'ne (TPE) başvurdu. Sakarya Patent, Erdoğan'ın konuşmasından yarım saat sonra, saat 12.19'da başvuru yaparken; Doğudan Taşar saat 12.43'te, Denge Reklam saat 17.14'te müracaatta bulundu.

İNTERNET ADRESİ 5 BİN DOLAR
KANALİSTANBUL ile ilgili alınan internet adresleri de satışa çıktı. İlk günlerde projeyle ilgili 'cilginproje.com, kanalistanbul.com, istanbulkanal.com' gibi tüm adresleri alan bilgisayarcılar bu adresleri pazarlıyor.

TAKVİM'in ulaştığı bir bilgisayarcı, "Ben aldığım adresi 5 bin dolara satıyorum. Henüz gelen teklifler bu rakamı bulmadı. Bu rakamı verene satacağız" diye konuştu.