Türk domatesini ithal böcekler kurtaracak

Domates fiyatını yükselten Tuta'ya karşı mücadele başlatan Tarım Bakanlığı, İspanya ve Hollanda'dan bunları yiyecek böcek ithal etti

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Ekim 2010 Güncelleme 26 Ekim 2010, 08:43
Türk domatesini ithal böcekler kurtaracak

İÇİNDEKİLER

Domates üretimine darbe vurarak fiyatın yükselmesinde etkili olan domates güvesine (Tuta) karşı mücadele başlatan Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, biyolojik mücadele kapsamında çareyi İspanya ve Hollanda'dan faydalı böcek ithal etmekte buldu. Bilim dünyasında 'Nesidiocoris tenuis' adıyla tanınan olan faydalı böcekler Türkiye'ye geldi. İthal böcekler domatese dadanan Tuta'nın yumurta ve larvalarını yiyerek besleniyor. Gözle görülemeyecek kadar küçük olan faydalı böcekler, Tuta'ya karşı 'en etkili mücadele yöntemi' kabul ediliyor.

TUZAK DA ALINDI
Tarım Bakanlığı'nın Tuta ile mücadele kapsamında gerçekleştirdiği ithalat, sadece faydalı böceklerle sınırlı kalmadı. Tuta'nın yok edilmesinde kullanılan 2 milyon 62 bin 100 adet feromon (taşıyıcı) ile 1 milyon 606 bin 420 adet su tuzağı da yurt dışından Türkiye'ye getirildi. Öte yandan bakanlık, yaklaşık 50 bin çiftçiye zararlılarla ilgili özel eğitim de verdi.

TAKVİM'İN ISRARLI YAYINLARI ETKİLİ OLDU
Kilosu 10 liraya kadar çıkan domates fiyatları düşüşe geçti. TAKVİM'ın ısrarlı haberleriyle üzerine gittiği domatesteki fahiş fiyat sorunu, artık geride kalıyor. Bir çok halde domatesin toptan fiyatları 1.5 ile 2 lira arasında satılmaya başlandı.