Patronlar ÖTV'siz akaryakıt istedi

BaşbakanTayyip Erdoğan'ı ziyaret eden işadamları, akaryakıtta vergi yükünün azaltılmasını istedi. Toplantıya katılan Bakan Çağlayan, çalışma yaptıklarını söyledi...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 18 Ağustos 2010 Güncelleme 18 Ağustos 2010, 00:00
Patronlar ÖTV’siz akaryakıt istedi

İÇİNDEKİLER

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve yönetim kurulu üyeleri önceki gün ziyaret ettikleri Başbakan Tayyip Erdoğan'dan ihracatın önünün açılması ve iş dünyasının elinin rahatlaması için, 'ÖTV'siz akaryakıt ve navlun desteği' istedi. Türkiye'de 3.78 lira olan kurşunsuz benzinin yüzde 48'ini ÖTV oluşturuyor. Diğer yandan bu vergi devletin en önemli gelir kaynağını da sağlıyor. Toplantıya Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile Bakanlar Nihat Ergün ve Zafer Çağlayan da katıldı. Başbakan Erdoğan işadamlarının taleplerini dinlerken, bakanlar da not aldı. Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, işadamlarına navlun desteği konusunda çalışma yaptıklarını, ancak Hazine'nin buna karar vereceğini söyledi. İş dünyası tarafından dile getirilen talepler şöyle:

Bölgesel kalkınma ajanslarına ilişkin Türkiye genelinde şikayetler alıyoruz. Çalışmalar denetlenmeli.
Enerji maliyetini kaldıramıyoruz. Özellikle akaryakıt en büyük gider. Buradaki ÖTV kaldırılmalı.
Döviz kuru tartışmalarında ihracatçının sesine kulak verilmeli.
Sanayicimiz ve ihracatçımıza destek olacak mekanizma oluşturulmalı. Yapısal sorunlara köklü çözümler bulunmalı.
Reformlar, Türk ticaret Kanunu, Borçlar Kanunu, Perakende Kanunu, kamu alımlarında yüzde 15 yerli mal kullanımındaki fiyat avantajının kullanılması noktasında yapısal düzenlemelere ihtiyaç var.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ve yönetim kurulu üyeleri, Başbakan Erdoğan'dan SSK ve vergi borçlarının yeniden yapılandırılmasını da talep etti. İşadamları yüzde 28'e çıkan gecikme faizinin inmesini isterken 90 milyar liraya ulaşan borcun bu sayede tahsil edileceğini belirtti.