ALİ ŞERBETÇİ

ALİ ŞERBETÇİ

Tarihi 4 Haziran 2017

Emeklilik dilekçesi verecekler dikkat!

Ali Bey, Ağustas ayının yedisinde emekliliğim doluyor. Emeklilik dilekçemi ne zaman vermeliyim? Ağustosa girmeden mi yoksa Ağustostan sonra mı vereyim? Hak kaybına uğramak istemiyorum. 5...382487 Nolu SMS:
Sayın Okurum, emeklilik aylığı, emekliliği hak ediş tarihini takip eden aybaşından başlamaktadır. Sizin emeklilik aylığını hak ediş tarihiniz yedi Ağustos ise emeklilik talep dilekçenizi yedi Ağustostan sonra verebilirsiniz. Ancak burada özellikle belirtmem gerekir ki; Ağustos ayı çıkmadan talebi vermeniz gerekiyor. Çünkü eğer Eylül ayına sarkarsa Eylül ayının biri dahi olsa emekli aylığınız Ekim ayından itibaren başlayacaktır. Bu durumda tam bir aylık emekli maaşı kaybınız olmuş olur. Hak kaybına uğramamak için emeklilik talebinizi yedi Ağustostan itibaren ayın sonuna kadar kadar mutlaka verin.

Emekli olduktan sonra bir işyerinde çalışırken işveren tarafından iş sözleşmem bildirimsiz olarak fesh edildi. İşveren kıdem tazminatımı ödedi. Ancak ihbar tazminatımı ödemedi. İhbar tazminatı hakkım var mı? 5Ö637878 Nolu SMS:
İhbar tazminatı İş Kanununun 17 nci maddesine uyarak yapılan geçerli nedenle fesihlerde fesih ihbar süresi tanımaksızın sözleşmenin işverence feshedilmesi durumunda ödenmesi gerekir. Bu bakımdan emekli yahut emekli olmayan işçi ayrımı yapılamaz. Keza iş sözleşmesinin haklı neden olmaksızın işçi tarafından işverene ihbar süresi tanımaksızın derhal feshedilmesi durumunda da bu defa işçi tarafından işverene ödenmesi gerekir ki bu bakımdan da işçinin emekli olup olmadığını önemi bulunmamaktadır. Bu nedenle eski işverenenizin size ihbar tazminatını ödemesi gerekir.

Gece 23/07 vardiyasında kanunen özürlü işçi çalıştırılması uygun mu, yasak mı? Bu özürlü işçi bulma kurumu sayesinde işe girip kalp ameliyatı olmuş biri, sürekli gündüz vardiyasında çalışması gerekmez mi? Ne yapmalıyız? Kimler gece vardiyasında çalıştırılamaz? C.K.
İşçilerin gece çalışmaları yedi buçuk saati geçemez. Gece çalıştırılacak işçilerin sağlık durumlarının gece çalışmasına uygun olduğu, işe başlamadan önce alınacak sağlık raporu ile belgelenir. Gece çalıştırılan işçiler en geç iki yılda bir defa işveren tarafından periyodik sağlık kontrolünden geçirilirler. İşçilerinin sağlık kontrollerinin masrafları işveren tarafından karşılanır. Gece çalışması nedeniyle sağlığının bozulduğunu raporla belgeleyen işçiye işveren, mümkünse gündüz postasında durumuna uygun bir iş verir. İşveren gece postalarında çalıştırılacak işçilerin listelerini ve bu işçiler için işe başlamadan önce alınan ve periyodik sağlık raporlarının bir nüshasını ilgili bölge müdürlüğüne vermekle yükümlüdür. Bunun dışında özürlülerin gece çalıştırılamamalarına ilişkin bir düzenleme iş kanununda yer almamaktadır.

Yeni işe başladığımda yaklaşık 9 ay sigortam ödenmedi. Sigortasız çalıştığım sürenin tazminatını alabilir miyim? Halen aynı iş yerinde çalışmaktayım. 5Ö505625 Nolu SMS:
İşyerinde halen çalışırken tazminat almanız mümkün değildir. İş sözleşmenizin kıdem tazminatını almanızı gerektirecek sebeplerden biri ile sona ermesi halinde kıdem tazminatının hesabında ilk işe giriş tarihiniz esas alınır. Bunun içinde iş mahkemesine hizmet tespit davası açarak sigortasız çalışmış olduğunuz sürenin tespit edilmesi ve giriş tarihinizin belirlenmesi gerekir.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?
Ben 1969 doğumlu bayanım. İşe giriş tarihim 1995, 1250 gün primim var. Ne zaman emekli olurum? 5...309140 Nolu SMS:
İşe giriş tarihiniz 24.05.1995 tarihinden önce ise 20 yıl, 51 yaş, 5750 prim gün şartlarına bu tarihten sonra ise 20 yıl, 52 yaş ve 5825 prim gün şartlarına tabisiniz. Bu saydıklarım sizin tam emeklilik şartlarınız. Kısmi yani yaştan ise 3600 prim gün ve 58 yaşa tabisiniz. Prim ödemede geç kalmışsınız. İşe başlangıçtan sonra doğum yaptıysanız ve doğumdan sonra iki yıllık sürelerde adıza prim yatmamışsa toplamda üç çocuğa iki yıldan 6 sene borçlanma hakkınız olabilir.

10.04.1965 doğumluyum, sigorta başlangıcım 01.05.1995 tarım Bağkur, 01.03.2011 'den sonra da esnaf Bağkur 'undan devam etmekteyim. Acaba ne zaman emekli olabilirim? 5Ö041658 Nolu SMS:
Tarım ya da esnaf Bağkur emekliliğinde farklılık yok. Tarım başlangıçtan itibaren devam ettiğiniz varsayıldığında 9000 gün ve 55 yaş şartlarına tabisiniz. 13 aylık askerlik borçlanıp hem 54 yaşa tabi olur hem de işe girişinizi bir yıl, bir ay daha öne çekebilirsiniz. Bu durumda prim günü tamamlayıp 54 yaşınızın dolacağı 01.04.2019 tarihinde emekli olursunuz.