ALİ ŞERBETÇİ

ALİ ŞERBETÇİ

Tarihi 4 Nisan 2017

Fazla mesailer kıdem tazminatına yansımaz

Bir gıda fabrikasında çalışıyorum, yılın 5-6 ayı 12 saat çalışıyoruz. Muhasebecilerimiz kıdem tazminatı hesaplamasında mesaileri saymıyor. Bu doğru mudur? 5...332245 Nolu SMS
Kıdem tazminatının hesabında ikramiye ve ilave tediyeler (tevşik, başarı vb), temettüf, devamlı ödenen primler, devamlı ödenen bayram parası, kasa ve unvan tazminatı, imza tazminatı, mali sorumluluk tazminatı, yemek, gıda, erzak yardımları, taşıt, aile, konut, giyim yardımları gibi süreklilik arz eden ödemeler dikkate alınır. Fazla çalışma kıdem tazminatının hesabında dikkate alınmaz.

Bir fabrikada iki yıldır çalışıyorum. Aylığım asgari ücretten yüksek fakat asgari ücretten gösteriliyor. Fazlası elden zarfla veriliyor. İşverenin bu şekilde yapması işçiye iş akdi fesh hakkı veriyor mu? Bu şekilde aylık almamın bana zararı var mı? 5...640750 Nolu SMS
İş Kanunu'na göre, işveren işçinin ücretini kanun ve sözleşme hükümlerine göre hesap edip ödemezse işçi iş sözleşmesini bildirimsiz olarak fesh edebilir ve işverenden tazminat talep edebilir. Ayrıca işveren vergi ve sigorta primi kaybına sebebiyet verdiği için de devlet tarafından cezalandırılır. Bunun için size elden ücret ödendiğini ispatlamanız gerekir. Bunu ispatlayamazsanız iş sözleşmenizi fesh edip tazminatınızı alamazsınız. Size en büyük zararı, ileride alacağınız emekli maaşınızın düşük olacak olmasıdır. Çünkü bağlanacak emekli aylığı adınıza yatan sigorta primlerinin miktarına göre bağlanmaktadır.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?
05.04.1969 doğumluyum, 01.07.1985 sigorta girişliyim, 6500 günüm var. Ne zaman emekli olurum? İşe giriş tarihinize göre 25 yıl, 49 yaş ve 5300 prim gün şartlarına tabisiniz. Yaş haricindeki şartlar oluşmuş. 49 yaşınız 2018 yılında dolacak. Bu durumda 05.04.2018 tarihinde emekli olabilirsiniz.